Jouluaatto Pallastunturilla

Pakkasta -18° ja tuulta varmaankin reilusti yli 20 m/s. Olen joskus kuvannut -40°:ssa, mutta silloin ei ollut läheskään yhtä kylmää. Myrskyn pöllyttämän lumen vuoksi näkyvyyttä oli alle sata metriä. Tappava, mutta kaunis keli.

”Laukukeron huipulla on havaintoasema, ja siellä oli jouluaattona todella tuulista. Kovimmillaan 10 minuutin keskituuli oli peräti 32 m/s, mikä uupuu vain himpun verran hirmumyrskystä (alaraja 33 m/s).  Kun samaan aikaan lämpötila oli n. – 21 astetta, oli tuulen ja pakkasen yhteisvaikutus hirvittävä. Ilmatieteen laitoksen pakkasen purevuustaulukossakin (http://cdn.fmi.fi/legacy-fmi-fi-content/products/simmer-frost-index/index.php) loppuu asteikko kesken. Joka tapauksessa paleltumavaara on ilmeinen.” – Asko Hutila

Kategoria(t): luonto, sää, talvella, valokuvaus Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Jouluaatto Pallastunturilla

 1. Tuomo sanoo:

  Hui kauhistus! Voiko moisessa säässä olla elämää, siis muuta kuin paleltunut valokuvaaja. Itse palelin parissakymmenessä pakkasasteessa ja tyynessä säässä etelän suunnalla.
  Kamera ainakin näytti toimivan. Olet onnistunut saamaan kaamoksen sinisen hämyn, joka jopa tuosta näytekuvasta välittyy. Täytyypä lähteä joskus itsekin kokemaan moinen ’arctica-ilmasto’
  Tuomo

 2. konkkola sanoo:

  No, ei pitkään. Vartin kuvausrupeaman tein ja sitten olinkin ihan kalikkana. Tein alavilla mailla pienen kuvauskierroksen ja palasin uudestaan, mutta varttia pidempään ei kestänyt uusi yrityskään. Ajat on katsottu tiedostoista, ei tullut mieleenkään siellä kelloa seurata. Seuraavana päivänä olikin sitten lähes tyyntä ja sama pakkanen tuntui tosi leppoisalta.

  Kamerat ja pakkanen on aihe, josta on mielessä joskus kirjoittaa.

 3. konkkola sanoo:

  Heinäkuun 2010 lopulla suuret metsätuhot tehnyt Asta-myrsky ei yltänyt puuskissakaan tuohon voimakkuuteen. Korkein mitattu puuska oli 29 metriä sekunnissa Rantasalmen Rukkasluodolla.

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010073012121902_uu.shtml

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s