Jalustan valinnasta

Lähtökohta pitää tietenkin olla se, että jalusta on riittävän tukeva sekä kätevä käyttää ja kuljettaa. Hinta on kriteerinä viimeisin, koska jos ei ole varaa kelvolliseen, niin eihän ainakaan silloin kannata tuhlata rahoja kelvottomaan.

Jalustan tulee olla riittävän korkea

Käyttötarkoituksesta riippumatta jalustan korkeus mitataan keskiputki alhaalla tai ilman sitä, koska jalustan paras tukevuus riittää vain siihen korkeuteen. Yksi putki on aina oleellisesti hervottomampi kuin kolme putkea. Manfrotton sarjoista minulle (174cm) 190-sarja on liian lyhyt, pitkällä ja aktiivisella kuvausrupeamalla selkä tulee kipeäksi. 055-sarja on sopiva ja muutenkin tukevampi. Kun 055-sarjalainen ilman keskiputkea painaa suunnilleen saman kuin vastaava 190-sarjalainen keskiputken kanssa, niin valinta näiden välillä on helppo.

Valitettavasti Manfrotto on uudistanut sarjan lippulaivan 055XProB:n sellaiseksi, että keskiputken irrottaminen ja kääntäminen on hankaloitunut, eikä jalustaa voi edes käyttää ilman keskiputkea. Keskiputken kääntö vaaka-asentoon on muka tehty kätevämmäksi: sekään ei pidä paikkaansa, koska uudessa pitää painaa putken päässä olevasta napista – vanhemman saattoi vain nostaa irti. Parempaa on vain se, että jalkojen yläpään kireyden säätö onnistuu nyt helpommin.

Jalustalla pitää päästä riittävän alas

Tämä riittävyys riippuu tietenkin käyttötarkoituksesta. Koska itse kuvaan paljon mm. kasveja, niin minullehan ei riitä mikään ts. mitä alemmas jalustan saa, niin sen parempi. Paras vaihtoehto on jalusta, jonka jalat menevät spagaatiin. Jos keskiputki on, niin sen pitää olla katkaistavissa, käännettävissä tai kaikkein mieluiten poistettavissa. Keskiputken käyttö ylösalaisin on aika toivotonta, koska jalustan koipien välissä ei ole tilaa kohteelle, kameralle ja kuvaajalle. Eikä roikkuva keskiputki ei ole sen tukevampi kuin pystyssä olevakaan. Manfrotton mallistossa parhaat jalustat painuvat 6cm:n korkeuteen (vai pitäisikö sanoa alhaisuuteen), sen päälle tulee tietenkin kuulapolvi tms. joista joskus myöhemmin lisää.

Kuljetettavuus

Käytössä jalustan paino on vain hyväksi, mutta kuljetettavuuden vuoksi painon pitää pysyä kohtuuden rajoissa. Päätin hankkia hiilikuituisen. Myös kuljetuspituus on oleellista, jos jalustan pitää mahtua esim. laukkuun.  Valitettavasti Manfrottolla 055-sarjassa vain lippulaivasta (055CXPro4) on tarjolla jalusta, jonka jalat ovat neliosaiset. Perusmallista, jota voisi käyttää ilman keskiputkea, on tarjolla vain kolmiosainen versio (055CX3). Piti siis perehtyä muiden valmistajien malleihin, vaikka Manfrotton hinta/laatu-suhde onkin varsin hyvä.

Kestävyys

Putkien jatkosten kiristys pitää olla hyvä ja mahdollisen pikalukituksen esikireys kätevästi säädettävissä. Myös jalkojen yläpään nivelet tulee olla säädettävissä sopiviksi ja helposti huollettavia.

Etsintää

Numeroiden valossa mielenkiintoinen olisi Benro C-269M8 Travel Angel, mutta Suomesta sitä ei saa, eikä jalustaa voi kokeilematta ostaa. Huonona puolena siinä on keskiputken ilmeinen välttämättömyys. Valmistajan sivujen mukaan siihen saisi myös lyhyemmän keskiputken. Kysyin siitä maahantuojalta, mutta sain vain ylimielisen vastauksen: ”Kysy jälleenmyyjiltä”. Heiltäkään ei ole löytynyt tietoa lyhyemmästä keskiputkesta. Ihmetyttää, että maahantuojilla on varaa ylimielisyyteen tällaisena aikana, kun ulkomailta tilaaminen on näin helppoa. Tosin enpä ole löytänyt vaihtoehtoista keskiputkea ulkomaisistakaan verkkokaupoista.

Gitzon valikoimassa on useita hiilikuituisia versioita. Jalustoissa ei ole pikalukkoja, mutta putket lukittuvat hyvin pienellä kiertoliikkeellä. Pienimmissä on kaikissa keskiputki. Valmistaja on suunnitellut, että niitä voisi käyttää myös ilman keskiputkea, mutta virityksestä en ole kuullut mitään hyvää. Erikokoisten jalustojen oleellisimmat erot ovat putkien vahvuuksissa ja suurimmassa kameran painossa, ei juurikaan hinnassa, kuljetuspituudessa tai mainittavasti edes painossa. Ei ole siis mitään syytä hankkia pientä hiilikuituista Gitzoa.

Valinta

Jäljelle jäi Gitzo GT3541, jossa ei ole lainkaan keskiputkea – tosin saa myöhemmin, jos haluaa. Se ei mene aivan yhtä pieneen tilaan kuin e.m. Benro ja on hinnaltaan liki kaksinkertainen. Ainakin toistaiseksi olen ollut erittäin tyytyväinen. Toisaalta tuo Benro voisi silti olla hyvä halvemmaksi kakkosjalustaksi esimerkiksi yökuvauksiin hämäräperäisissä kaupungeissa.

Viritystä

Hiilikuidun suojaksi laitoin vielä kutistussukat. Jalustaan on myös helppo virittää omat jääpiikit ja sommat. Tosin lumikenkiä käyttävä ei sompia jalustaan välttämättä tarvitse, koska lumi kantaa jalustaa yllättävän nopeasti lumikengällä painetussa jäljessä.

Lisäys

Myöhemmin ostin myös tuon kiinnostavaksi toteamani Benro C-269M8 Travel Angel -jalustan ja tilasin ulkomailta siihen lyhyemmän keskiputken. Tukevuudeltaan jalusta ei ole riittävä ja otankin sen mukaan kaiken varalta oikeastaan vain silloin kun en usko jalustaa tarvitsevani.

Mainokset
Kategoria(t): kalusto, kasvikuvaus, valokuvaus Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Jalustan valinnasta

  1. Tuomo sanoo:

    Kiitos hyvästä ja monipuolisesta selvityksestä. Mietinkin juuri äskettäin, millaisen jalustan hankkisin. Vanha Manfrotto on hankala ja painava, niin ja siitä on yksi pikalukitus rikki. Kaukoputken jalustana se vielä menee joten kuten, mutta monipuoliseen kuvaukseen siitä ei ole. Täytyypä tsekata nuo sinun mainitsemat jalat ja katsoa sitten sopiva itselle. Hyvä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s