Mikä pää jalustan päälle

Kiikku, videopää vai kuulapolvi – yleisesti näitä ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta eri tilanteisiin parhaan valinta on helppoa.

Kiikun käyttöalue rajoittuu tilannekuvaukseen raskailla teleobjektiiveilla. Kun jalusta on tukeva ja oikein säädetty, niin horisontti pysyy aina suorassa ja nopeisiin tilanteisiin ennättää mukaan. Kiikkua ei tarvitse lukita lainkaan ja silti kamerayhdistelmä pysyy tasapainossa kiinnipitämättä. Kamera kiinnitetään kiikkuun objektiivipannastaan, jonka avulla hoituvat myös pystykuvat. Halpoja kiikkuja ei ole. Halvimmasta päästä on Manfrotton muista poikkeava kiikku. Siinä on keinuvivut objektiivin kummallakin puolella ja siksi zoomaaminen tai käsin tarkentaminen on hieman muita hankalampaa. Toisaalta jos kuvaa pelkästään pitkillä kiinteäpolttovälisillä automaattitarkenteisilla objektiiveilla, niin Manfrotto on käypäinen vaihtoehto.

Hyvä kinopää yltää lähes samaan, mutta en minä lukitsemattoman kinopään varaan jättisi kameraa itsekseen keinumaan. Kinopäissä laatuskaala on kuitenkin paljon suurempi ja kelvottomia vaihtoehtoja on tarjolla vaikka kuinka. Hyvä kinopää soveltuu kiikkua paremmin myös lyhyempien objektiivien kanssa käytettäväksi. Itseasiassa sillä voi hoitaa kaiken kuvauksen, joskaan esimerkiksi lähikuvaustilanteita ei yhtä kätevästi kuin hyvällä kuulapolvella. Kinopää soveltuu myös videokuvaukseen ja kaukoputken alle. Kinopäiden pystylukitus tehdään yleensä siitä vivusta josta kameraa käännellään. Joissain myös panorointi lukitaan samasta, osassa sitä varten on oma lukituksensa. Kinopään heikkous on pystykuvissa, joissain on niitä varten jotenkin toimiva ratkaisu, joissain ei.

Kinopäästä on olemassa myös versioita, jotka on tehty vain valokuvaukseen tai oikeastaan vain studiokuvaukseen. Niissä on yleensä yhden varren sijasta kolme vartta. Nämä ovat parhaimmillaan silloin kun jalusta on vaakasuorassa, kamera painava, eikä ole mitään kiirettä ja tehdään millintarkkaa työskentelyä.

Kuulapolvia on tarjolla monessa hintaluokassa ja toimintaperiaatteiltaan hyvinkin erilaisia. Kovin raskaiden kalustojen kanssa ne eivät ole parhaimmillaan, koska lukituksen avaamisen jälkeen kamera liikkuu vapaasti moniin suuntiin. Olen käyttänyt isoa kuulaa 600 millisen kanssa, mutta nopeissa tilanteissa horisontin hallintaan ei tahdo jäädä aikaa.

Kuulapolvissa on ruuveja yhdestä kolmeen. Yhden ruuvin kuulat ovat nopeita käyttää, koska kaikki suunnat sekä pysty- että vaakakuvat ovat hallittavissa yhdellä ruuvilla. Kaksiruuvisissa toisella lukitaan horisontaalisuunta. Nämä ovat käteviä, jos haluaa yhdistellä panoraamakuvia. Toisaalta pystykuvia ottaessa joutuu käyttämään aina kahta ruuvia ja siitä en pidä. Kolmas ruuvi on perusjäykkyyden säätöä varten ja se on tarpeen painavalla kalustolla erityisesti jos haluaa seurata liikettä.

Kuulapolven lukituksestakin on muutamia eri ratkaisuja. Yleisimmissä kuula nousee alhaalta ylöspäin lukkiutuessaan. Tämä on ihan hyvä systeemi paitsi lähikuvauksessa, jossa kameran sijainti voi olla niin tarkka, että sitä ei ole varaa nostaa. Lähikuvaukseen paras systeemi lukitukseen on kuulan puristaminen sivuilta, kuten Cambon CBH-3:ssa. Tämä on muutoinkin hyvin nopea yhden ruuvin kuulapolvi ja minun valintani yleis- ja lähikuvaukseen. Reunoilta puristava on myös yksi parhaista kuulista: RRS. Se on hyvin matala ja sekin on hyväksi lähikuvauksessa. Sen (ainoa?) heikkous on kuitenkin mataluus. Pystykuvien ottaminen ei kaikilla kameroilla onnistukaan, koska kamera ottaa kiinni jalustaan. Valmistaja on varmaan ajatellut, että asia hoidetaan käyttäen kamerassa heidän L-mallista pikalukituslevyä.

Kuulapolvista on myös kehitelty futuristisia luomuksia, joita en suosittele. Manfrottolla on mallistossa pikalukittavia malleja, joista osassa kamera on varren päässä –  ei systeemi ainakaan lisää tukevuutta tuo. Novoflex on kääntänyt kuulan ”ylösalaisin”: kuula on kiinteästi kiinni jalustassa ja lukittava kenkä kamerassa. Vaikka systeemi onkin kuulemma varsin laadukas, niin kuula jää aika suojaamattomaksi kolhuilta ja kolhut eivät liukupinnoille hyvää tee. Toisaalta sitä käyttävän pitää ennen kameran kiinnittämistä päättää onko kuvaamassa pystykuvia vai alaviistoon. Tämä käytännössä estää pikalukkojen käytön.

Kategoria(t): kalusto, valokuvaus Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Mikä pää jalustan päälle

 1. Jari Sironen sanoo:

  Terve,
  kaverini lähetti linkin artikkeliisi ja luin sen juuri läpi.

  Tämä tuli tarpeeseen koska viime kesänä huomasin jalustani mukana tulleen pikalukkokuulapään olevan aivan liian hutera pitkälle putkelle jonka hankin lintukuvauksen harjoittelua varten. On siis hankittava parempi…

  Kiitos valaisevasta artikkelista, täällähän on näköjään vaikka mitä josta on hyötyä näin harrastuksen alussa.
  -Jari-

  P.S.
  Huomasin tällaisen:

  ”Lähikuvaukseen paras systeemi lukitukseen on kameran puristaminen sivuilta, kuten Cambon CBH-3:ssa.”

  Tuossa lienee kumminkin tarkoitettu kuulan puristamista? Vaikka hauskempihan tuo on noin…
  -J-

 2. konkkola sanoo:

  Kiitos, kuulan puristamista tarkoitin, mutta ehkä joku on jossain tehnyt tuollaisenkin virityksen.

 3. Paluuviite: Parempi kuin maailman paras | Mielikuva

 4. Paluuviite: Millainen kiikku – gimbal vai sidekick | Mielikuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s