Kulkijan hämmästelyä

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.

Kesällä kiertelin Pohjoismaita – Saksalla terästettynä. Nimenomaan terästettynä: eipä taida olla toista maata, joissa olisi panssarivaunuille yhtä paljon opasteita kuin Saksassa.

Matkailijalle ja ostajalle Saksa on edullinen maa – yllättävän edullinen. Autosta loppui hiljattain Tanskasta ostettu ”pika-akku” ja piti ostaa uusi. Tingin kaupassa hintaa ja sitten minulta kysyttiin tarvitsenko kuittia. Ajattelin, että mahdollisen reklamaation tekeminen olisi kuitenkin hankalaa ja kallista, joten takuusta viis. Alennusta sain ALVin verran.

Tanskalaiset ovat ystävällisiä ja huomaavaisia, liikenne toimii hienosti kuin Saksassakin. Luontokuvaajan kannalta Tanska on varsin ongelmallinen, koska maassa on käytännössä matkailijalle öinen ulkonaliikkumiskielto. Yöpyä ei saa kuin siihen tarkoitukseen varatuissa paikoissa, kuten leirintäalueilla. Leirintäalueille ei kuitenkaan pääse 22 tai 23 jälkeen. Toisaalta esim. metsissä liikkuminen on kielletty kaikilta omistajaa lukuun ottamatta auringonlaskun jälkeen. Ilmankos Tanskassa luontokuvaus ei ole yhtä laajaa eikä tasokasta kuin muissa Pohjoismaissa.

Tanska on ainakin toistaiseksi ainoa maa, joka veloittaa jokaista ulkomaista luottokorttia käyttävää erillisellä maksulla. Maksaminen on myös turvatonta, sillä maksutapahtumaa ei aina varmenneta mitenkään, pelkkä kortti riittää.

Tanska on monella tavalla edistyksellinen maa, erityisesti lapset huomioidaan paremmin muualla. Yllättävää on että tupakointi näyttää Tanskassa oleva yleisenpää kuin muualla eikä lasten passiivisesta tupakoinnista juuri välitetä.

Ruotsissa on vapaampaa ja edullisempaa kuin Tanskassa – alkoholia lukuunottamatta. Huoltoasemalla yllättää se, että tankkia ei saakaan automaatista täyteen – oston ylärajana on 500 kruunua ja sillä ei kummoista tankkia täytä. Liikenne toimii hienosti, mutta en ymmärrä, miksei nähtävyys-, leirintäalue- tms. opasteisiin voi laittaa etäisyyttä ko. kohteeseen – pelkkä suunta vain, vaikka matkaa voisi olla useita kilometrejä.

Norja poikkeaa edellisistä liikennekulttuurin osalta rajusti: ohitukset ovat hurjia ja vastaantulijat ajavat keskellä tietä. Tietulleissa Norja on omalla tasollaan. Ymmärrän toki että siltojen ja tunneleiden tekeminen on kallista ja että käyttäjiä laskutetaan niiden käytöstä, mutta kun tulleja on myös mutkaisilla pikkuteillä, jopa useita peräkkäin. Osa tulliasemista on automaattisia ja ainoa info on pysähtymiskielto. Itselle selvisi vasta myöhemmin että KR-station merkintä jollain huoltoasemalla pitäisi osata yhdistää noihin tietulleihin ja maksaa etukäteen tai jälkikäteen parin päivän sisällä.

Suomi on liikennekulttuurin suhteen samassa luokassa kuin Norja: törkeitä ohituksia ja vaaratilateiden aiheuttamisia jatkuvasti. Erona on se, että täällä me suomalaiset veronmaksajat maksamme norjalaistenkin liikkumisen kokonaan.

Yhdessä asiassa Suomi poikkeaa muista: missään muualla ei ole niin roskaisia tienvarsia, likaisia julkisia vessoja sekä töhrittyjä ja rikottuja paikkoja.

Toisin kuin poliitikot luulevat humalaisten määrä näyttäisi olevan sitä suurempi, mitä kalliimpaa alkoholi on. Ratkaisua ongelmaan ei kannata hakea pelkästään verotuksella vaan myös jollain muulla tavalla.

Yksi muutos kaikkia kuitenkin yhdistää – se on muoti. Enkä tarkoita sitä, että nyt naiset kulkevat kaikkialla kalsareissa. Sen jotenkin ymmärrän, koska jotkut käärivät rahaa siitä, että saavat ihmiset ostamaan uudenlaisia vaatteita. Tarkoitan liikenneympyrämuotia. Muistan ajan, kun liikenneympyröitä poistettiin – syynä oli se, että ne hidastavat liikennettä. Nyt niitä palautetaan ja syykin on sama – ne hidastavat liikennettä. Tokihan ne johonkin sopivat, mutta joku tolkku tässä yhteiskunnan eli veronmaksajien rahoja tuhlaavassa muodin seuraamisessa pitäisi olla. Väkisinkin tulee mieleen, että saavatko päättäjät näin jotain omaan taskuunsa vai ovatko vain niin muodin orjia.

Kategoria(t): huumori, matkailu Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s