Räpsy-kuvat ja digikuvien säilyminen

Sattui Googlatessa eteen Vantaan Laurissa 10.08.2006 ollut Minna Savolaisen haastattelu, jossa hän kertoo:

Digikuvia räpsiessä täytyy muistaa, että ne eivät säily kovin pitkään.
— Digikuvat säilyvät noin neljä vuotta ja niistä pitää muistaa ottaa varmuuskopioita aina välillä. Jos tiedostot ovat pitkään suljettuina, ne eivät ehkä aukea enää. Myös tietokoneen kovalevy voi pamahtaa ja kuvat häviävät sen mukana.

En ymmärrä mihin moinen väite perustuu vai onko vain toimittajan kömmähdys. Minulla on yli kymmenen vuotta vahoja dioista skannattuja tiedostoja, enkä ole huomannut mitään vastaavaa vanhenemista. Toistaiseksi on sattunut kohdalle vain yksi romppu, joka ei ole toiminut mahdollisesti iän vuoksi. Saattaahan niitä toki olla useampiakin, mutta en niitä jatkuvasti käy läpi. Toisaalta olen jo tilankin vuoksi tallettanut vanhimmat CD:t udelleen DVD:ille. Eihän siinä toki oikeasti tilaa säästynyt, sillä säästin varmuuden vuoksi alkuperäisetkin.

Ylipäätään kaikki tiedostot pitää koko ajan olla vähintään kahtena kappaleena. Sen vuoksi digikuvien säilytys on mahdollista tehdä jopa perinteisten kuvien säilytystä varmemmaksi. Esimerkiksi tulipalon varalta voi originaalit olla useammassa paikassa – filmiaikaan piti tyytyä kopioiden hajasijoittamiseen, jos sitäkään tuli tehtyä.

En ymmärrä sitäkään, miksi kuvia pitäisi räpsiä. On parempi kuvata huolellisesti ja harkiten. Olen toki itsekin joskus sortunut räpsy-kuviin – ainakin kerran.

Kategoria(t): huumori, valokuvaus Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Räpsy-kuvat ja digikuvien säilyminen

 1. Iiro sanoo:

  Pakko kommentoida tuota säilyvyyttä. Vaikka tätähän pitäisi kommentoida ennemmin tuon Minnan artikkeliin, mutta anyway ..

  Ongelmia on monia. Digitaalinen materiaali DVD- tai CD-leveyillä säilyy parista vuodesta kymmeneenkin vuoteen riippuen levyn laadusta. Itse aikoinaan ainakin ostin nipun halvimpia levyjä ulkomailta, jolloin nyt yli neljä vuotta vanhojen levyjen kaikki tiedostot eivät ole enää luettavissa. Levyjen laatu tähän vaikuttaa. Se mitä paperiprintteihin tulee, niin säilyykö nykyaikeinen valokuvaprintti kovinkaan kauaa? Toki varmasti paria vuotta kauemmin, mutta onko kestävyys verrattavissa vaikka 90-luvulla ottettuihin valokuiin? Tuosta en ole kuullut kyllä mitään, että tiedostot katoaisivat kovalevyiltä, enkä jaksa uskoa että se niin on.

  Nykaikana, kun gigatavut eivät maksa paljoa suosittelen säilyttämään kuvat usealla kovalevyllä. Jos oikeasti panostaa, niin RAID 1 -tekniikalla datat usealle levylle jolloin kovalevyn rikkoontumisesta aiheutunut harmi pienenee merkittävästi. Ja / tai siirtäisin kuvat internet-pilveen (vaikka Amazon EC2) joka ei myöskään maksa paljon, joskin tietoliikennenopeudet ovat ongelma jos koko backup pitäisi kaivaa internetin syövereistä.

  Summa summarum. Nykyaikana kun monella on jokin väline millä ottaa kuvia, uskon että ihmiset eivät tiedosta tuota ongelmaa noiden DVD- ja CD-levyjen säilymisestä. Varmaan sama ongelma on mm. BlueRay-levyilla, mitkä olisivat muuten oiva backup-väline suuren tallennuskapasiteetin vuoksi. Jos on intoa tehdä joka toinen vuosi inventaario ja kopioida datat aina uudelle levylle niin pärjäähän noillakin. Joskin levyjä pitäisi säilyttää sitten eri paikassa, kuin kovalevyjä, sillä voihan se talokin roihahtaa jouluntiimellyksessä vaikka tuleen, jolloin DVD:t sulaa kuin kynttilän steariini.

  – I

 2. konkkola sanoo:

  En minäkään usko, että tiedostot millään medialla tai tulostettuina säilyisivät maailman tappiin, mutta ei se johdu siitä, että tiedostot olisivat olleet liian pitkään suljettuina. Kovalevyjen elektroniikkakin varmaan pettää jossain vaiheessa käytön tai sitten käytön puutteen vuoksi.

  Digikuvat on kuitenkin mahdollista säilöä turvallisemmin kuin perinteiset, koska niiden monistaminen on mahdollista laadun kärsimättä. Noita monistamisia on syytä tehdä aika ajoin ja päivittää tarvittaessa tiedostomuotoja. Kun noita monistettuja tiedostoja sitten tallettaa erilaisille muistivälineille ja eri paikkoihin, niin säilyvyys on erinomainen.

  Toisaalta suurin osa ei näin tee ja vielä harvemmin sitä tullaan tekemään sen jälkeen kun kuvaajasta on aika jättänyt. Jää todennäköisesti monen kuvan kokoinen aukko historiaan digikuvauksen alkuaikoihin. Vaan kukapa tätä kuvatulvaa jaksaisi tulevaisuudessa penkoakaan – ainakaan jos kuvia ei ole hakusanoitettu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s