Dactylorhiza pardalina

 mk20100625_007 

On jo melko kauan tiedetty, että Tanskassa on yksi baltiantoukokämmekän kasvupaikka. Viimeisimpien tutkimusten mukaan tämä Dactylorhiza majalis subsp. baltica onkin Dactylorhiza pardalina (eli D. praetermissa var. junialis), jolle suomenkielistä nimeä ei vielä olekaan.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1756-1051.2009.00450.x/abstract

Tutkimustulos on merkittävä Suomen kämmekkähavaintojenkin kannalta siksi, että Bo Mossberg on piirtänyt kuvan kasvista juuri tuolla paikalla Tanskassa. Kuvaa on käytetty esimerkiksi kirjassa Den nya Nordiska Floran ja siinä oleva sanallinen lajin kuvauskin on ilmeisesti samaa perua – ainakin sopii hyviin yksiin piirroksen kanssa. Kirjan suomenkielisessä käännöksessä Suuri Pohjolan kasvio on tietenkin sama piirros, ja tekstikin on sama, vain hieman lyhennetty käännettäessä.

Eipä ole siis ihme, jos Suomesta löydetyt balttiantoukokämmekät ovat erilaisia kuin yleisesti käytetyssä ja loistavasti kuvitetussa kirjassa.

mk20100625_013 mk20060705_012

Tosin Dragsfjärdin balttiantoukokämmekäksi ristitty kasvi oli varsin samannäköinen. Mikä se sitten lie ollutkaan?

Kategoria(t): kasvikuvaus, kämmekät, uhanalaiset Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Dactylorhiza pardalina

  1. tuomo123 sanoo:

    No mutta, ainako niitä löytyy uusia? Taitaa olla niin kuin kaitakämmeköistä sanotaan, että jokainen kasvupaikka luo oman kämmekkänsä. Toisaalta olen juuri tutkinut maksasammalia ja todennut, ettei ole kasvia soluihin katsomista, niin samanlaisia ne ovat ja kuitenkin eri lajeja.
    – Tuomo

  2. konkkola sanoo:

    Tuo on uusi havainto Pohjoismaissa, mutta muualla Euroopassa laji on tunnettu – ei siis uusi laji. Muttei liuskakämmeköiden, eikä ehkä neidonvaippojenkaan lajittelu vielä valmista ole ja kämmeköiden muuntelu taitaa pitää huolen siitä, ettei siitä valmista tulekaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s