Epäsuoran salaman valaisukulma

Avoin kirje Canonille

Minulla on salamat käytössä kolme Canonin jo tuotannosta poistunutta salamaa, mallit Canon Speedlite 550EX ja kaksi 420EX.

Niissä kaikissa salama vaihtaa valaisukulmaksi laajimman kun valaisupään kääntää ylöspäin. Näin käy vaikka salaman valaisukulman vaihtaisi zoom-tilasta käsisäätöiseksi.  Ajatuksena on kai ollut se, että hajavalo olisi silloin parhaimmillaan. Tästä seuraa se ongelma, että käytettäessä laajakulmaa salama valaisee kuvan yläosan suoraan ja pilaa kuvan. En tiedä olisiko tuo asia jo korjattu uusimmissa malleissa, mutta ainakin korjaus olisi helppo. Välähdyspään zoomin pitäisi kaventaa salaman valaisukulmaa, kun objektiivin kuvakulma kasvaa – tai sitten edes mahdollistaa välähdyspään valaisukulman käsisäätö kun välähdyspää on käännettynä.

28.12.2010

Tein lisää testejä kun tuli mieleen, miten monen salaman käyttö vaikuttaa tuohon valaisukulmaan. Monen salaman kanssa ongelma eteeni tulikin.

 • Slave-asennossa salamat toimivat juuri noin, jos automatiikan antaa huolehtia valaisukulmasta.
 • Off- ja 550EX:n Master-asennoissa automatiikka säätää valaisukulman vastaamaan 50mm:n kuvakulmaa, sekin on liian laaja leveimmille laajakulmille.
 • Manuaaliasennossa valaisukulmaa voi säätää 550EX:ssä (420EX:ssä ei manuaaliasentoa olekaan), mutta kun monisalama-asetusta vaihtaa, niin valaisukulmaksi vaihtuu aina laajin ts. 24mm:n kuvakulmaa vastaava. Jäi huomaamatta, että kuvakulman voi ja pitää säätää uudestaan manuaalisesti suppeammaksi.

Automatiikka vaihtaa siis automaattiasennossa valaisukulmaksi asetuksista riippuen 24- tai 50-millistä vastaavan ja jossain tilanteessa se tekee sen myös manuaaliasennossa.

Kategoria(t): kalusto, valokuvaus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Epäsuoran salaman valaisukulma

 1. Markku sanoo:

  Testasin Canon Speedlite 580 EX II:lla. Siinä välähdyspäälle näyttää olevan sekä ”automaatti zoom”, että ”käsisäätö zoom”.

  Kun zoomaus on automaattiasennossa, niin silloin valaisukulma zoomaa laajimpaan asentoon, kun salaman välähdyspäätä kääntää johonkin muuhun asentoon, kuin asentoon ”suora salama”.

  Zoomin ollessa käsisäätöasennossa, valaisukulmaa jää juuri siihen asentoon, mihin sen oli jättänyt. Tämä toimii samalla tavalla ETTL -ohjatussa, että käsisäätöisessä välähdystehon määrittelyssä.

  Käsisäätözoomin merkkinä on näytössä ”M” -kirjain ”Zoom -tekstin edessä.

  Käsisäätözoomiin 580 EX II:ssa pääsi painamalla ”Zoom” -valintanappia, kierittämällä kiekkoa myötäpäivään zoomin määrittelemiseksi ja painamalla uudestaan ”Zoom” -valintanappia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s