Lightroom arkistoinnissa

Kuvien arkistointi hakemistoihin johtaa samaan ongelmaan kuin aikanaan diojen arkistokaapin taskuihin: kuvan voi laittaa vain yhteen paikkaan yhden kriteerin perusteella ja kuvaa etsiessä pitää tietää minkä kriteerin mukaan kuva on sijoitettu. Lähes kaikissa kuvassa on kuitenkin useita mahdollisia perusteita.

Digitaaliarkistossakin kuvat ovat yhdessä paikassa, mutta hyvin tehdyllä hakusanoituksella arkistoon saa useita mahdollisia näkymiä ikään kuin kuvat voisivat olla samanaikaisesti useassa virtuaalihakemistossa tai kokoelmassa.  Hakusanat saa myös arkistosta muualle siirrettäviin kuviin, jos haluaa – asiakaskin voi siis käyttää hakusanoja kuvien etsimiseen.

Hakusanat ja niiden hierarkia ovat siis arkistoinnin keskeisin osa ja ne kannattaa miettiä huolella. Itse aloitin arkiston tekemisen siitä osasta; se vaihe kesti noin kuukauden ja täydentäminen tietenkin jatkuu nyt kun laitan hakusanoja kuviin.  Hakusanoina kannattaa käyttää laji, paikan yms. nimien lisäksi jotain valmista standardia. Itse päädyin YSAan (Yleinen suomalainen asiasanasto). Sitä olen joutunut toki laajentamaan ja soveltamaan kuvaamiseen sopivaksi mutta erinomaisen hierarkkisen pohjan siitä sai. Lajinimiä synonyymeineen löytyy myös verkosta valmiina. Paikkojen nimiä myös: hyvä pohja oli tilastokeskuksen maakuntatiedoilla oleva kuntaluettelo, johonka yhdistin postinumeroluettelon toimipaikat. Yhdistelyn käytännössä tein käyttäen Exceliä ja Accessia. Hakusanatiedostossa oli yli 10000 riviä ennen ensimmäistäkään kuvaa.

Kategoria(t): tietokoneet Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s