Lightroom ja Excel

Minulla on Excel-tiedostossa dia-kaudelta n. 13000 kehystetyn ja numeroidun kuvan tiedot. Noista dioista n. 5000 on skannattu jollan tasolla, osasta vain pieni arkistokuva, osasta näytölle sopiva ja osa riittää taulun tekemiseen.  Digiarkiston käyttö Lightroomissa on niin kätevää, että diat unohtuvat. Siksi tuli mieleen, että saisiko tuon aikanaan pikkuhiljaa tehdyn suuren työn siirrettyä Lightroomiin.

Tein jokaista Excel-riviä kohti samannumeroisen pienen, tyhjän jpg-kuvan. Sen jälkeen kopioin päälle kaikki skannatut diat. Tämän jälkeen hakemistossa oli siis kaikkia Excel-rivejä vastaavat tiedostot ja kuvat niistä joista kuva oli valmiina.

Seuraavaksi tiedot piti saada Excelistä noihin tiedostoihin. Tähän on useita vaihtoehtoja, päädyin ilmaiseen Exiftooliin. Piti vain generoida Excelillä n. 13000 komentoriviä, joilla tiedot sai siirrettyä. Tämä vaihe vaati muutaman iteraation, koska hakusanoista löytyi yllättäviä merkkejä ja niitä piti parsia. Sain myös kuviin oikeat päivämäärät, niistä joista se oli tiedossa. Tyhjien tiedostojen skannaamisen aika tulee sitten joskus jos tulee – silloin metatiedot voi kopioida Lightroomissa jo olevasta tiedosta.

Käsin tuota en olisi koskaan tehnyt, mutta näin siinä kului aikaa vain kohtuullisesti. Jos nyt tekisin saman uudestaan, niin miettisin vielä saisinko hakusanojen hierarkiaa jotenkin automatisoitua, nyt se jäi käsityöksi Lightroomissa. Sopivilla hauilla siitäkin suurin osa sujuu varsin nopeasti nipuissa.

Suurempi dia-urakka on sitten ne kokonaan läpikäymättömät kehityksestä tulleet diakuoret. Muutaman pistokokeen perusteella nekin kuitenkin kannattaisi käydä läpi.

Kategoria(t): tietokoneet Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s