Parempi kuin maailman paras

Aiemmin aiheesta: https://mielikuva.wordpress.com/2010/03/14/mika-paa-jalustan-paalle/

Minulla on pitkään ollut käytössä Cambon CBH-3 ja olen ollut siihen hyvin tyytyväinen. Siinä on vain yksi iso kiristysruuvi, jolla kuula lukitaan puristamalla. Näin kuula ei nouse ylöspäin kuten useimmissa kuulapolvissa, joissa kuula kiristetään nostamalla yläpuolella olevaan reunukseen. Nousu on niin vähäinen, että sitä tuskin ovat edes huomaa, jos ei kuvaa luonnolliseen tai sitä suurempaan kokoon – mutta tuollaisessa kuvaksessa pienikin kameran nosto on iso riesa.

Monet ovat kehuneet minulle RRS:n BH-55 kuulaa, väittäneet maailman parhaaksi. Hankin sellaisen itsellenikin ja se on osoittautunut erinomaiseksi: erittäin tukeva ja se toimii samalla periaatteella kuin Cambo ts. kuula ei nouse kiristettäessä ja sitä voi siis käyttää myös lähikuvauksessa. Kuula on myös hyvin matala, matalampi kuin Cambo, joten siitäkin plussaa. Väitteille maailman parhaaksi on vankat perusteet.

Mataluus on myös sen heikoin kohta. Pystykuvia ei voi ottaa kuin kuulan toiselta puolelta, koska toisella puolen kamera ottaa helposti kiinni jalustaan. Eikä lainkaan, jos jalusta sattuu olemaan hieman vinossa väärälle puolelle. Valmistaja on ilmeisesti ajatellut, että kaikilla on kameroissaan L-pikalukot. Epäilen kuitenkin niiden käytännöllisyyttä Canonissa, jossa lankalaukaisija kiinnitetään päätyyn.

Kummassakin ylimmäisenä kameran kiinnittämistä varten RRS:n pikalukitusistukka. Se on yhteensopiva monen valmistajan pikakiinnityslevyjen kanssa. Parhaat noista levyistä istuvat pystykuvissa hyvin myös kuvaajan käteen.

Talvella kuitenkin vaihdoin jalustaan takaisin Cambon. Sen yhtä isoa ruuvia käyttää helposti millä rukkasella tahansa. Pystykuvatkin sujuvat helpommin. Kuula häviää tukevuudessa, mutta entäs sitten – silloin kun se on riittävän tukeva, niin se on parempi kuin maailman paras.

Mainokset
Kategoria(t): kalusto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Parempi kuin maailman paras

 1. Juntti sanoo:

  Hyvissä L-levyissä on kolot/aukot liittimille, joten laukaisimen käyttö ei ole ongelma. Acratech:n kuulat eivät käsittääkseni myöskään nouse kiristettäessä: http://acratech.net

 2. konkkola sanoo:

  On niissä toki aukot, mutta kun Canonissa on kumisuojus liittimien päällä ja se pitäisi kääntää sivuun sitten L-levyn ja kameran välistä. Käytän aika paljon lankalaukaisijaa ja siksi sen käyttö pitäisi olla kätevää. Kokeilematta en oikein usko systeemiä toimivaksi. Olisikohan jollain käytännön kokemusta?

  Yksi Acratechin kuula minulla on joskus ollut testikäytössä: painoonsa nähden tukeva ja kuula lukitaan puristamalla, mutta en silti mieltynyt siihen. Se ei pärjännyt kätevyydessä Cambolle, eikä tukevuudessa RRS:n isoimmalle.

 3. Paluuviite: [BLOCKED BY STBV] Maailman paras (1986) - Movie

 4. konkkola sanoo:

  Mitä mahdat tarkoittaa kommentillasi? Vaikka onkin tuon niminen elokuva, niin ei siitä seuraa, ettei samoja sanoja kukaan muu saisi käyttää jossain muussa yhteydessä. Sitä paitsi otsikossani ”maailman” on pienellä kirjaimella. Maailman parhaita on maailma täynnä, varmaan myös kuulapolvista löytyy monta erilaista mielipidettä.

  Ajattelin seuraavaksi kirjoittaa aiheesta: Objektiivin linssien puhdistus. Mutta kuten varmaankin tiedät, Puhdistus on Sofi Oksasen ansiokas menestysromaani. Pitäköhän jättää tuo aihe.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s