Linssien puhdistus

Ostin vuosia sitten muutaman pitkään hyllyllä ilman suojuksia olleen projektoriobjektiivin. Niiden linssit olivat tosi paksussa ja tiukassa pölyssä. Mietin pitkään, mitä niille voisi tehdä. Sitten tuli mieleen varmaan monille tuttu ilmiö: kuinka tiukassa itikoiden raadot ovat tuulilasissa ja kuinka ne sitten irtoavat yllättävän helposti kylmän yön jälkeen kasteen kastelemasta lasista.

Tuumasta toimeen: opukka kylmään joksikin aikaa ja sen jälkeen vielä lämmin henkäys lasiin. (Kuvaajan ammattitaidon näkee siitä, osaako henkäistä sylkäisemättä.) Lika irtosi linssipaperilla tosi helposti.

Ilmeisesti kyseessä on sama ilmiö kuin pesuaineilla. Niiden tarkoitushan on poistaa veden pintajännitys puhdistusominaisuuksien parantamiseksi. Sama tapahtunee silloin kuin vesi tiivistyy kylmään pintaan. Parasta menetelmässä on, ettei tarvitse hankkia mitään kemikaaleja ja epäillä niiden sivuvaikutuksia.

Olen käyttänyt menetelmää joskus tuon jälkeenkin. Pyyhkimiseen ei sitten saa käyttää mitä tahansa paperia tai rättiä, koska niissä voi olla ties mitä hankaavia aineita. Turvallisia ovat vain sitä varten tehdyt linssipaperit, kuituliinat yms.

Kategoria(t): kalusto Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s