Tarkenna peukalolla

Ohjelmoimalla tarkennuksen peukalonapille saavuttaa monia etuja. Itse käytän Canonia, mutta vastaavat perustelut pätevät ainakin pääosin merkistä riippumatta.

 • Peukalolla tarkennuksen voi tehdä ensin keskipisteellä ja sen jälkeen suunnata kamera oikein: ei tarvitse koskaan valita mitä tarkennuspistettä käyttää. Jalustaa käyttäessä peukalotarkennus on aivan ehdoton, koska laukaisinta ei tarvitse pitää painettuna kameran suuntaamisen aikana.
 • Kamera voi olla aina jatkuvalla tarkennuksella: kamera tarkentaa aina kun painaa napista ja tarkentelu loppuu kun napista ei paina. Ei siis tarvitse vaihdella jatkuvan ja kertatarkennuksen välillä.
 • Canonilla käsitarkennus toimii ainakin minun objektiiveilla aina myös objektiivin ollessa AF-asennossa. Jos tarkennus on laukaisimessa, niin kamera tarkentaa uudestaan ”oman makunsa mukaan” laukaisinta painettaessa. Peukalotarkennusta käytettäessä ei tarvitse vaihdella MF- ja AF-tilan välillä.
 • Peukalotarkennus (jatkuvan tarkennuksen keskeytys) ei ole aivan yhtä tarkka kuin kertatarkennus.

Kategoria(t): kalusto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Tarkenna peukalolla

 1. Jari sanoo:

  Onko tarkennus kohdillaan ja kuva terävin jos kuva kohdistetaan keskilinssilä ja sen jälkeen kohde siirretän objektiivin reunalle ?

 2. konkkola sanoo:

  Virhettä voi tulla vain kahdesta syystä:
  – objektiivin terävyystaso on jotain muuta kuin taso
  – kameran kääntäminen muuttaa kohteen etäisyyttä kennon tasosta

  Näillä on käytännössä merkitystä vain lähikuvissa ja silloin viimeistelen tarkennuksen lähes poikkeuksetta käsin, koska terävyysalue on niin lyhyt, että aina joutuu tekemään kompromisseja. Esim. joutuu valitsemaan, mitkä kukan heteistä ovat teräviä, mitkä eivät – valintaan vaikuttaa myös epäteräväksi jäävä alue.

  Aina on joitain poikkeuksia. Esimerkiksi käsivaralta tilannekuvia hyönteisistä ottaessa voisi valita tarkennuspisteen sopivaan kohtaan ja kohdentaa sen silmään.

 3. Joni Knaus sanoo:

  Terehdys!
  Tuo luulosti mielenkiintoiselta. tarkoitatko peukalonapilla ”AF-ON”- nappulaa, vai mistä napista on kyse? Mites tuollainen konfiguraatio käytännössä tapahtuu. kamera on EOS60D?

  Joni

 4. Johan Knaus sanoo:

  Täältä löytyy seikkaperäistä tietoa ainakin Canonien osalta:

  http://www.learn.usa.canon.com/resources/articles/2011/backbutton_af_article.shtml

  Joni

 5. Janne sanoo:

  Mitä? Eivätkö kaikki teekkään näin ihan oletuksena? Kyllähän tuo on ollut ihan ensimmäinen asia, jonka järkkärissä säädän toimimaan jo vuodesta 2004.

 6. konkkola sanoo:

  Onhan tuo ominaisuus tainnut olla kaikissa automaattitarkenteisissa Canoneissa jo filmiaikanakin. Ainakin niissä, joita minulla on ollut, ensimmäinen EOS 10 vuodelta 1990. Silloin vain käsintarkennus AF-asennossa oli mahdollista aika harvassa objektiivissa. Mutta ei sen käyttö silti kovin yleistäkään ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s