Kohinavertailu Canon 5D Mark II vs. Mark III

Kuvissa on taivasta Canon 5D Mark 2:lla Jyväskylän kohdalta ja Mark 3:lla Helsingin seudulta eri kellonaikaan. Kaikki kuvat on avattu RAW-tiedostoista Photoshop CS5 12.0.4 -versiolla oletusarvoilla ja sitten kaapattu ruudulta skaalamatta PNG-tiedostoiksi.  Mark 3:lla on vertailukuvat ilman kameran kohinanpoistoa ja sen kanssa. Lisäksi laitoin vertailun vuoksi neljänneksi eri herkkyydellä kuvatun ruudun.

Ensimmäinen nelikko ISO 100, kuva 400%

Toinen nelikko ISO 400, kuva 400%

Kolmas nelikko ISO 1600, kuva 100%

Neljäs nelikko ISO 3200, kuva 100%

Kameran kohinanpoistolla ei näytä olevan vaikutusta RAW-kuvissa, kuten saattoi odottaakin. Ero Canon 5D MK2:n ja Mk3:n välillä on hämmästyttävän pieni, merkityksetön näillä herkkyyksillä. Rungon päivittämisen syyt pitää keksiä muualta. Ehkä vielä suuremmista herkkyyksistä, nopeudesta, tarkennuksesta tai…

Toki Mk3 on vähän parempi, teknisten tietojen mukaan lähes kaikessa. Mutta riittääkö, että on vähän parempi, kun on paljon kalliimpi.

Mainokset
Kategoria(t): kalusto Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kohinavertailu Canon 5D Mark II vs. Mark III

 1. Jouko Seppänen sanoo:

  Juuri tuota samaa olen myös miettinyt. Noissa kohinoissa ei ole paljoa merkitystä käytännössä. Jossain ääriolosuhteissa ehkä. Onkohan käynyt Mk3 kanssa nyt siten että siitä on muodostumassa ns. väliversio kun Nikon on julkaissut samaan aikaan uuden isokennoisen mallin? Canon on yllätetty tavallaan ns.housut nilkoissa ;0)Tämän uuden Nikon mallin kropattuja kuvia katsellessa ei voi muuta kuin ihailla.

 2. konkkola sanoo:

  Kuvia ei ole otettu labra- tai edes studio-oloissa, eikä objektiivit-, aukot- ja ajatkaan ole samoja, joten jos tarkkoja ollaan, niin vertailuun pitää suhtautua varauksin. Toisaalta luontokuvat otetaankin yleensä ulkona, joten siinä mielessä oleellista on vain oleelliset erot ja sellaiset näkyisivät tälläkin testillä.

  Kuvia vertaillessa pitää muistaa myös se, että kaverin 5D Mark3 on suoraan tehtaan sarjatuotannosta ja minun Mark2:sen kohina on yksilöllisesti säädetty JAS-Tekniikassa muutama kuukausi sitten.

  Aikanaan kun kuvattiin filmille, niin 100ISO filmipaketissa oli ohjeena käyttää aikaa 1/100s ja aukkoa 16 siniselle taivaalle. Vieläkin tuolla menetelmällä tarkistan valotusmittarin toiminnan jos epäluulo herää. Valon määrä on siis hyvin samanlainen näissä kuvissa.

  Kuvien järjestys on tarkoituksella satunnainen. Ajatus on, että ensin arvioi kuvat ilman ennakkodotuksia ja sitten vasta katsoo kuvien tiedot.

  Canon 5D Mark II:lla otetuissa kuvissa on tiedoston nimessä 5Dmk2. Muut on otettu 5D Mark III:lla käyttäen ko. kameran kohinanpoistoa tai sitten ilman sitä. Käytännössä ko. kohinanpoisto vaikuttaa vain jpg-kuviin, kuten tästäkin näkee. Herkkyys näkyy tiedostonimen alusta.

  Pienempiä herkkyyksiä suurensin, koska muuten kohina ei näkynyt oikeastaan ollenkaan – suurempia herkkyyksiä en suurentanut.

  Samalla herkkyydellä otetut kuvat ovat samassa nelikossa, lisäksi vertailun vuoksi myös yksi toisella herkkyydellä. Edelleen samassa nelikossa olevia kuvia on suurennettu saman verran, joten siinä mielessä jokainen nelikko on vertailukelpoinen. Jokaisesta nelikosta erottuu yksi ja se on se, joka on otettu eri herkkyydellä, muut kolme ovat käytännössä samanlaisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s