Kuva- ja videotiedostojen nimeäminen

Kun hankin ensimmäisen digikameran 2003, luovuin kuvatiedostojen alkuperäisten nimien käytöstä heti alkuunsa, koska en uskonut niitä käyttäen homman pysyvän hallinnassa.

Minkä nimen esimerkiksi ko. kamera antaa kuvaa CRW_9999.CRW seuraavalle kuvalle? Entäs jos käytössä on kaksi tai useampiakin kameroita joko samanaikaisesti tai sitten uusi kamera joka vuosi? Tiedostonimen oleellisin asia on erottaa tiedostot toisistaan ja siksi informatiivinen ja yksikäsitteisyyden takaava on parempi kuin kryptinen laskuri, joka pyörähtää joskus ympäri.

Kuvan aiheen mukainen nimeäminen juoksevalla numerolla lisättynäkään ei voi toimia käytännössä, koska samasta aiheesta tulee tietenkin vuosien mittaan useita kuvia ja sitten pitäisi olla kortisto, mistä aina katsoisi kyseisen aiheen edellisen numeron. Asiaa ei pelasta edes aiheen mukaiseen nimeen liitettävä päiväys ja päivän sisällä juokseva numerointi, koska kuvan aihe ei suinkaan ole aina selvä. Voisi luulla, että lajikuvissa olisi, mutta entäpä jos lajitieto osoittautuukin virheelliseksi tai vaikkapa lajinimi muuttuu – myös tieteelliset nimet voivat vaihtua. Jos nimen sitten vaihtaa, niin sama kuva voisi olla eri paikoissa, esimerkiksi eri-ikäisissä varmuuskopioissa eri nimillä.

Päädyin siihen, että muutan kaikki tiedostojen nimet muotoon mkyyyymmdd_nnn heti kamerasta tietokoneelle siirrettyäni. Jokaisen kuvan nimi muodostuu siis päivämäärästä ja juoksevasta numeroinnista.

Käytännössä siirrän kaikki saman ja joskus useammankin päivän kuvat tietokoneelle yhteen hakemistoon kamerasta riippumatta. Nimeän kuvat juoksevasti kuvanottoajan järjestyksen mukaisesti. Nimeämiseen löytyy useita mahdollisia kaupallisia sekä ilmaisia ohjelmia (esimerkiksi Bridge ja Irfanview).

Ennen nimien vaihtoa voin poistaa kaikki turhat kuvat tai ainakin osan niistä. Jos kuvasta on erityyppisiä tai erikokoisia versioita, niin ne ovat kaikki samalla nimellä, tietenkin tiedoston tyyppi on eri. Nimen perään voi tarvittaessa laittaa jatkoksi tekstin, jossa on lajinimi, koko tai muita tietoja. Näin saman kuvan eri versiot ovat hakemistossa aina peräkkäin.

Kuvan nimi, laji-, paikka- ym. tietojen oikea paikka on EXIF-kentissä. Silloin kortisto-ohjelmat ja hakutoiminnotkin toimivat.

Kategoria(t): tietokoneet Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s