Kulhanvuori, keskisuomalainen huippukohde

Kulhanvuoren alue on mielenkiintoisen monipuolinen retkeilykohde: kasveja, sieniä, geologiaa ja historiaa aina kivikaudelle asti. Helpoimmin Kulhaan päsee Saarijärven suunnalta, etelästä tuleva joutuu selvittämään ensin sorateiden sokkelon.

Parkkipaikalta Iso-Mustan rannalla olevalle nuotiopaikalle on matkaa metsätietä pitkin muutama sata metriä. Tie jakautuu useiksi poluiksi, joista kiinnostavin seuraa Pieni-Mustan (200m mpy) laskevaa ojaa. Polun varrella on useita majavien nakertamia isoja haapoja ja ojassa pato. Myös Pieni-Mustan laskuojassa täytyy olla pato, koska vesi on korkealla ja polun pitkospuut osittain veden alla. Pian reitin varrelta löytyikin asuttu majavan keko, jonka luona uiskenteli kaksi majavaa.

Pieni-Mustan ja Syväojan rotkon väli on nuorta männikköä, mutta se onkin ainoa osuus, jossa ei ole juuri nähtävää. Polku jatkuu jyrkän rotkon eteläreunalla, käy alhaalla palaten taas ylös. Rotkon pohjalla, kivien ja saniaisten välissä, kulkee Syväoja ajoittain piilopurona, mutta silloinkin kuulee sen vuolaan juoksun. Sieltä matka jatkuu harvinaisen kauniissa sammaleisessa metsikössä käyden välillä pienellä niityllä. Pimenevän illan vuoksi niityn kasvuston tutkiminen jää seuraavaan kertaan.

Pieni-Mustan laskuojassa on Kulhankoski, jossa on jälkiä puiden uitosta. Vanhojen metsätöiden jäljiltä on vielä muutama hyvin sammaloitunut halkopino. Nyt joessa puita uittavat vain majavat.

Seuraavaksi onkin kuntoa vaativa osuus, nousu vuorelle. Kulhanvuori (260m mpy) on itseasiassa harju, ja näköalapaikaksi hienoinen pettymys – kaiken edellä nähdyn jälkeen. Kauas toki näkee puiden välistä, mutta metsät ovat aika nuoria. Seuraavalla kerralla kannattaa palata nuotiopaikalle Pieni-Mustan laskuojaa ja rantaa seuraten. Nuotiopaikalla voi retken hiet pestä hiekkarannassa.

Kulhankosken alapuolella on useita koskia ja osa jokivarresta on suojeltu. Käymisen arvoinen paikka on myös lähellä, joen sivuhaarassa oleva, Pirttipuron mylly.

Ainakin jos ilma on selkeä, kannattaa jäädä yöksi ihailemaan tähtitaivasta – valosaastetta on hyvin vähän.

Pois lähtiessään voi vielä käydä 11 km:n päässä olevalla Nikaranperän näkötornilla, jonne vuoren silhuetti näkyy komeasti.

Kategoria(t): matkailu, retkeily Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s