Mitä hyötyä jalkojen hikoilusta

Kiipesin Saanan rinteeseen heinäkuun lopulla lupalapun kanssa kuvaamaan kasveja. Ensisijaisena tarkoituksena oli löytää ja kuvata tunturiorho.

Kesä oli aikainen ja alarinteillä ei kukkinut enää montaakaan lajia. Nytkin sää oli lähes helteinen. Rinnettä noustessa tuli hiki vaikka pysähtelinkin vähän väliä kuvaamaan. Valkokämmeköitä löytyi enää kaksi kukkivaa. Pussikämmekät olivat vielä kohtuullisessa kunnossa, mutta kirkiruohoista enää vain yksi kuvauskunnossa.

Päästyäni mielestäni sopivalle tunturiorhon kasvupaikalle paikalle istahdin ja otin kengät jalasta tuuletellakseni nousussa kuumenneita jalkoja. Nautiskelin maisemasta ja lopulta katse osui jaloistani vajaan parin metrin päässä olevaan kasviin. Todellakin siellä oli tunturiorho, Chamorchis alpina. Katselin tarkemmin ympäristöä ja löysin siltä istumalta muitakin yksilöitä. Laskin niitä lopulta kymmenen kappaletta – näkyvät kuvassakin.

Tein vielä pari reissua Mallan luonnonpuistoon kuvaillen maisemien ja kasvien ohella mm. mikrosieniä.

Ruskaennuste 2013 Käsivarteen

Kilpisjärvellä ja etelämpänäkin ylärinteillä ainakin Iittoon asti mittarit ovat syöneet osan tunturikoivujen lehdistä. Huippuruskaa ei siis ole odotettavissa ainakaan Käsivarteen, vaikkei ainakaan vielä ruoste tai kuivuus ole ollut ongelmana.

Lisää kuvia Flickrissä.

Kategoria(t): kasvit, kämmekät Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s