Ghostbusters

Metsänemä (Epipogium aphyllum, engl. Ghost orchid) on lehtivihreätön kämmekkä, joka elää sienipartnerinsa loisena. Metsänemä tunnetaan oikullisuudestaan. Se saattaa viettää maanalaista elämää vuosikaudet ja vaihtaa tuona aikana paikkaa. Kukkavarren se tekee sellaisena vuotena kun olosuhteet ovat sopivat. En tiedä juontuuko englanninkielinen nimi oikullisuudesta vaiko kalvakkaasta olemuksesta, tai molemmista.

Kokemuksieni mukaan metsänemän löytää varmimmin paikasta, jossa on aina sopivasti ja säännöllisesti kosteutta. Sopivia voivat olla esimerkiksi lähdepurojen varret. Ravinteisuus pitää olla myös hyvä. Tuollaisilta paikoilta niitä kannattaa etsiä sammalpinnoilta, joskus saniaisten alta piilosta. Sarojen yms. heinäkasvien seasta en ole koskaan löytänyt.

27.7. lähdin kävelemään yhtä sopivanoloista purovartta alaspäin. Kävelin useita satoja metrejä ja sitten löysin yhden kaksikukkaisen kasvin. Joskus olen löytänyt komean ryhmän, jossa oli kolme vartta. Tuo kuva on julkaistu joskus ainakin Suomen Luonnossa. Harmittelin, etteikö enää koskaan satu sellaista ryhmää kohdalle.

Lähdin puron toista haaraa takaisin ylöspäin. Osuin mielestäni todella sopivalle paikalle, mutta kasveja ei näkynyt. Laitoin repun maahan ja ajattelin ottaa edes biotooppikuvan. Reppu käänsi saniaisen lehteä vähän sivuun ja siinähän oli kuin olikin yksi metsänemä. Kuvasin sen ja jatkoin puron vartta ylävirtaan.

mk20130727_1421

En montaa askelta ennättänyt ottamaan, kun huomasin taas yhden, sitten kaksi ja taas yhden jne. Löysin puron tämän haaran varresta melko pieneltä matkalta yhteensä 30 kukkivaa yksilöä. Isoa ryhmää ei silti sattunut kohdalle, vain pareja tai yksittäisiä. Monet niistä olivat hyvin pieniä.

Palasin autolle ja avasin tietokoneen tehdäkseni muistiinpanoja. Huomasin, että olin laittanut allakkaani tälle päivälle merkinnän – metsänemä.

Aamulla palasin uudestaan purolle ja löysin kolme metsänemää lisää.  Siis yhteensä 34 yksilöä.

Kategoria(t): kämmekät Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s