Mikä ensimmäiseksi digijärkkäriksi?

Joulun lähestyessä tuo kysymys on esitetty minulle usein. Lähtökohdat ovat usein samat: tuntuu, ettei digipokkari enää riitä, mutta loppuvuodesta budjetissa ei enää ole paljoa jäljellä.

Tuosta lähtökohdasta kameratyypiksi on lähinnä kaksi vaihtoehtoa: APSc-kennoinen peilijärkkäri tai 43-kennoinen peilitön järkkäri. Muut vaihtoehdot johtavat helposti kalliimpaan hintaan. Pienempi kennokin on oikeastaan turha vaihtoehto, koska käytännöllisenkokoinen kamera ei kuitenkaan voi juuri olla mikro43-systeemiä pienempi.

Nuo peilittömät m43 formaatin kamerat ovat kätevän kokoisia ja myös edullisia. Ne ovat kaikessa parempia kuin pokkarit, mutta tosi vauhdikkaisiin tilanteisiin (jääkiekko, linnut yms), niiden tarkennus ei oikein ennätä. Lähes kaikessa muussa niiden ero isompiin järkkäreihin on marginaalinen. Hämärässä toki kohinaa tulee aikaisemmin kuin isommilla, mutta sitä voi kompensoida valovoimaisilla, pienillä, edullisilla, kiinteäpolttovälisillä objektiiveilla.

Kameroissa kehitys on viime aikoina ollut niin nopeaa, että uudempi on usein parempi tai lähes yhtä hyvä kuin kalliimpi. Kalliimman etu on lähinnä siinä, että se kestää kovempaa käyttöä.

Merkillä ei ole suurta väliä, mutta APSc-kennoiseksi peilikameraksi valitsisin Canonin tai Nikonin ja peilittömäksi Olympuksen. Näin ennen kaikkea siksi, että käytettyjen markkinat näillä ovat laajimmat ja myöhemmin voi sitten ostaa lisää palikoita laajasta ja runsaasta valikoimasta. Olympusta pidän parempana vaihtoehtona m43-järjestelmäksi myös siksi, että sen kaikissa malleissa on vakaaja rungossa.

Kannattaa myös seurata tarjouksia poistuvista malleista. Mallit vaihtuvat niin nopeasti, että edellisiä versiota myydään joskus todella edullisesti loppuun, vaikka erot uudempaan olisivat lähes merkityksettömät.

Objektiivissa on periaatteessa kaksi lukua polttoväli (esim. 50mm tai zoomeissa esim. 24-80mm) ja valovoima (esim 2.8 – zoomeissa joskus esim. 3.5-5.6). Mitä lyhyempi polttoväli, sitä laajempi on kuvakulma. Kennon koko vaikuttaa siihen, millaisen kuvakulman polttovälillä saa – siksi puhutaan usein kinovastaavuuksista. Parempi olisi puhua polttovälin sijasta kuvakulmasta.

Jos ajattelee esimerkiksi kentän laidalta kuvata luistelijaa toisella laidalla, niin polttovälin pitäisi olla vähintään 150mm, mieluummin enemmän. Toinen ongelma voi olla valon vähäisyys, mutta sitten objektiiviin pitää rahaa laittaa jo varsin paljon. Salamalla asiaa ei korjaa suuressa hallissa.

Laajaa kuvakulmaa (siis lyhyttä polttoväliä) tarvitsee laajoissa maisemissa tai esim. sisällä ihmisryhmiä kuvatessa. Mikro43-kameroissa lyhin polttoväli ei saisi olla yli 14mm ja APSc-kennoisissa ei yli 18mm.

Valovoima taas kertoo objektiivin suurimman aukon (mitä pienempi lukema, sitä suurempi aukko) ja sitä hämärämmässä voi kuvata käsivaralta. Kuvallisen ilmaisun kannalta aukon oleellisempi merkitys on syväterävyys. Suuri aukko (pieni lukema) tekee pienen syväterävyyden ja päinvastoin. Halvat objektiivit ovat heikkovalovoimaisia ja niillä hämärässä kuvaaminen vaatii jalustan, ja kohteen lisäksi myös tausta tulee usein häiritsevän terävänä näkyviin.

Punasilmäisyyteen salamaa käytettäessä ei auta muu kuin oikea erillinen salama, jonka voi suunnata vaikka katon kautta.

Muutama esimerkki, halvemmallakin voi jostain löytää

Mikro43-kennoiset yhdellä objektiivilla
259€ http://www.rajalacamera.fi/olympus-pen-e-pm1-14-42-silver-silver.html
290€ http://www.verkkokauppa.com/fi/product/6279/dcnsk/Olympus-PEN-Lite-E-PL3-jarjestelmakamera-musta-14-42-mm-obje

Mikro43-kennoiset kahdella objektiivilla
330€ http://www.verkkokauppa.com/fi/product/1813/dcnsf/Olympus-PEN-Lite-E-PL3-jarjestelmakamera-DZK-valkoinen-14-42
400€ http://www.verkkokauppa.com/fi/product/35428/dmdsj/Olympus-PEN-mini-E-PM2-KIT-valkoinen-14-42-objektiivi
439€ https://www.topshot.fi/product/7806/olympus-pen-mini-e-pm2-hopea-14-42mm-ii-r-kit
459e http://www.telefoto.fi/tuote/15/6308/olympus-pen-mini-e-pm2-14-42mm-f35-56-ii-r-kit-kaupanpaalle-ed-40-150mm-f40-56-r
499€ http://www.rajalacamera.fi/olympus-pen-e-pm2-14-42-blk-blk-kit.html

APSc-kennoiset yhdellä objektiivilla
299€ http://www.rajalacamera.fi/nikon-d3100-18-55-vr-kit.html
849e http://www.verkkokauppa.com/fi/product/33031/djrxk/Nikon-D5200-musta-jarjestelmakamera-18-105-VR-objektiivi

APSc-kennoiset kahdella objektiivilla
649e http://www.verkkokauppa.com/fi/product/37458/ctbfj/Nikon-D3100-jarjestelmakamera-AF-S-DX-18-55mm-VR-55-200-VR-o
699€ http://www.rajalacamera.fi/canon-eos-600d-18-55-is-ii-55-250-is-ii-kit.html

Kategoria(t): kalusto Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Mikä ensimmäiseksi digijärkkäriksi?

  1. Timo Kuparinen sanoo:

    Miksi ei 43 kennoisessa saisi olla 14mm lyhyempää optiikkaa?

    • konkkola sanoo:

      Lyhin polttäväli saa olla toki alle 14mm, mutta ei mielellään yli. Jos polttoväli on pidempi, niin ihmisryhmien kuvaaminen sisällä ei oikein onnistu – siihen sitä suurin osa tarvitsee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s