Määritysvirhe

mk20090906_020Muutama vuosi sitten lähdin etsimään Öölannista syyskierrevilkkaa. Se on kasvanut Bornholmissa, mutta on hävinnyt. Öölantiin kasvia siirrettiin Englannista ja se on säilynyt, mutta ei ole juurikaan levinnyt. Laji on löytynyt myöhemmin uudelta paikalta Tanskasta, mutta tarkempi paikkatieto on valtiosalaisuus.

Mitään tarkkoja paikkatietoja en löytänyt, vain joitain viitteitä ja muutaman kuvan kasvupaikasta. Katselin karttoja ja satelliittikuvia, niiden perusteella päätin, mistä aloitan etsimisen. Kun sitten syysillan jo pimetessä yöksi lähestyin navigaattorin karttaa seuraten tuota paikkaa, palautui mieleen ne kerrat kun olin talvella matkaa suunnitellut. Erona vain se, että auton kuva liikkui kartalla. Aika absurdi fiilis!

Pysäköin ja jäin yöksi. Aamulla lähdin tutkimaan paikkaa ja kasvi löytyi juuri sen aukean laidalta, josta aloitin, mutta noin sata metriä etäämpänä autolta.

Kasvupaikka on aukean laidassa ja osa kasveista on aivan reunoilla olevien oratuomi puskien juurella. Koska kasvi kallistuu valoa kohti, niin koko varttahan ei saa terävyystasolle muutoin kuin kuvaamalla puskasta päin.

Työnsin siis pääni piikkiseen pensaaseen (oratuomi), jotta sain kameran jalustoineen itseni ja kasvin väliin. Kuvausasento oli siis varsin hankala ja varovaisesti muutettava.

Siinä äheltäessäni ja tyyntä hetkeä odottaessani kuulin korppien raakkuvan sillä tavalla, joka yleensä tietää jotain tapahtuvan. Käänsin katseeni varovaisesti ylöspäin ja näin merikotkan kiertelevän suoraan yläpuolella. Nykäisin pääni nopeasti pois pensaasta ja nousin ylös. Samassa merikotka havaitsi tehneensä väärän lajimäärityksen ja lähti lentämään pois.

Kategoria(t): kämmekät, linnut Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s