Pieniä ihmeitä – valokuvanäyttely

Valokuvanäyttelyssä luonnon pieniä yksityiskohtia
Luontomuseo 5.6.–30.9.2018

Luonnossa ei kannata kiirehtiä kauas, usein riittää, ettei kiirehdi, vaan pysähtyy ja katsoo lähempää – ja tarkemmin. Suurin osa näyttelyn kuvista on otettu aivan lähiseudulta, osa kotipihasta. Eikä vuodenajallakaan ole väliä, luonto osaa yllättää tarkkaan katsovan miltei aina.

Uurrepesäsieni

Sieniä ei ole vain maassa syksyisin. Niitä voi löytää lumen alta, puiden rungoilta ja lehdiltä sekä vaikkapa heinänkorsilta. Usein hullunkurisestikin nimetyt limasienet eivät kuulu kasveihin, eläimiin eivätkä edes sieniin. Näiden ameboja lähellä olevien limasienten limakot liikkuvat etsimässä ravintoa. Kun kosteusolosuhteet ovat sopivat, ne nousevat mieleiseensä paikkaan ja muodostavat itiöpesäkkeen jatkaakseen sukua. Jäkälät on tiedetty sienen ja levän symbioosiksi, mutta viimeisimpien tutkimusten mukaan ainakin osalla jäkäliä on ”kolmaspyörä” mukana. Näitä ja paljon muita luonnon pienikokoisia ihmeitä löytyy uusimmasta näyttelystäni.

Haurasterttunen

Kollaasi orhoista (Ophrys) on parin Pohjois-Norjasta kuvatun lisäksi näyttelyn ainoa ulkomailta koostettu kuva ja myös ainoa, jossa on orkideoita. Orhojen suku on hyvin monimuotoinen, ja eri lähteissä se onkin jaettu erinimisiksi ja usein myös eritavoin lajeiksi ja alalajeiksi. Kämmeköillä evoluutio tuntuu leikittelevän tutkijoiden kanssa, mutta orhojen kanssa touhu on mennyt lähinnä hullutteluksi. Kollaasissa on ehkä noin puolet Välimeren seudulla kasvavista orho-taksoneista.

Pihlajankatajansarviruoste

Avajaiset ja yleisöluento ti 5.6.2018 klo 18.00

Luontomuseo (Harjun Vesilinna, Ihantolantie 5, 40100 Jyväskylä)
Museo avoinna ti-pe 11–18, la-su 12–17.

 

Näyttelystä muualla:

 

Kategoria(t): esiintymiset, hyönteiset, kasvit, limasienet, näyttelyt, näyttelyt, piensienet, sammalet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Pieniä ihmeitä – valokuvanäyttely

  1. Paluuviite: Jyväskylän kameraseuran syyskuun toimintaa | Mielikuva

  2. Paluuviite: Pieniä ihmeitä – valokuvanäyttelyn esittely | Mielikuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s