Peilitön tulevaisuus

Peilittömyys tuo mukanaan hyviä ominaisuuksia, mutta ei kyse ole pelkästään hyvästä muutoksesta. Peilittömien virrankulutus tullee aina olemaan suurempi, koska näyttö vie virtaa. Peilikamerasta voi katsella aina läpi, on virta päällä tai ei. Tästä on etua esimerkiksi kojuillessa tai kuvakulmia sommitellessa. Peilittömän virran kytkennässä on aina viive ja vaikka itse kameran viive olisikin lyhyt, niin siihenkin menee aikansa, että kuvaaja virran kytkee. Aina virtaa ei kuitenkaan voi pitää päällä, jotta sitä olisi jäljellä silloin kun sitä tarvitsee.

Kun katsoo testejä Sonyyn sopivista pienistä laajakulmista, niin niissä kaikissa on muiden ongelmien lisäksi ongelmana huomattava vinjetointi. Tämä tietenkin johtuu osittain siitä, että tasomaisen kennon etäisyys objektiivista tietenkin kasvaa kennon kulmia kohti. Suhteellisesti tuo ero on sitä suurempi, mitä ohuempi kamerarunko on. Tähän voi vaikuttaa myös kennon rakenne: pystyykö kenno havaitsemaan huonommin vinosti tulevaa valoa. Nikon käyttää Sonyn kennoja, mutta ovatko Canonin kennot tässä suhteessa yhtään parempia.

Ratkaisu voisi olla kovera kenno, mutta siitä seuraisi muita ongelmia, koska asia pitäisi tietenkin huomioida kaikkien objektiivien valmistuksessa ja vanhojen objektiivien sovittaminen ainakin vaikeutuisi – saattaisi olla mahdotontakin.

Kun vertailee objektiivi- ja runkoyhdistelmiä, niin monet niistä ovat samankokoisia rungon paksuudesta riippumatta. Mitä sitten saavutetaan runkoa ohentamalla?

Ohuempaan runkoon pystyy suunnittelemaan vapaammin erilaisia objektiiveja ja myös yhä useampia vanhoja objektiiveja saa niihin kiinnitettyä – ja tarkennettua myös äärettömään. Toisaalta harvassa ovat ne vanhat objektiivit, joiden ominaisuudet riittävät hyödyntämään nykyistenkään kennojen ominaisuuksia.

Canonin on keksinyt laittaa suotimen sovitteen sisään. Tämä voi olla kätevä jossain tilanteessa, mutta objektiiveja pitäisi voida käyttää kätevästi myös ilman suodinta. Ollakseen toimiva, kennoa lähellä olevan suodinhahlon pitää olla hyvin tiivis.

Tulevaisuus on kuitenkin peilittömien, pitää vain hyväksyä niiden heikkoudet ja koettaa keskittyä nauttimaan eduista. Optiikan virheistä vinjetointikin on helpoimmin ohjelmallisesti korjattavissa.

Kategoria(t): kalusto Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s