Millainen kiikku – gimbal vai sidekick

Kiikut voi jakaa toiminnallisesti kahteen luokkaan: gimbal ja sidekick.

Manfrotto 393 Gimbal Head poikkeaa useimmista muista siinä, että siinä on tuki objektiivin kummallakin puolella. Liikkeiden kannalta rakenteilla ei ole eroa gimbaliin. Objektiivin käsittelyä toki Manfrotton rakenne hieman haittaa, koska tuki on vasemman käden tiellä, jos haluaa zoomata tai tarkentaa.

Karhukojussa Manfrotton kiikun kaverina on jykevä kuula. Kuulallakin pärjää karhukojussa suon laidalla, jos siinä on erillinen panorointimahdollisuus. Kuvausaukon vieressä on karhun käpälän jälki.

Gimbal ja sidekick toimivat aivan yhtä hyvin, jos kohde on suunnilleen samassa tasossa kuin kuvaaja. Jos kohde nousee lentoon, niin silloin Gimbalilla tulee raja aika nopeasti vastaan, koska ylös käännettäessä kamera liikkuu eteenpäin ja ottaa kiinni kiikun rakenteisiin.

Sidekick’iä käytettäessä kamera ei keinu eteenpäin vaan ainoastaan kääntyy, mikä helpottaa ylös suuntaamista. Ylöspäin kääntämistä voi tehdä vielä helpommaksi kiinnittämällä sidekickin hieman vinoon taaksepäin.

Sidekick tarvitsee alleen tukevan kuulapolven, jossa on erillinen panorointi. Toisaalta tämä on samalla sen etu, koska ei ole tarpeen vaihdella jalustaan kuulaa ja gimbalia tilanteen mukaan – kuljetettavan tavaran määrä vähenee. Hinnassa ei välttämättä säästöä tule, koska halpiskuulaan ei yhdistelmää kannata kiinnittää. Sidekick’ksi ei sen sijaan kaikkein kalleinta kannata hankkia. Väärinkäytetty Sidekick mahdollistaa myös erittäin matalat kuvakulmat.

Spagaatiin menevä Gitzo GT3551LS, RRS:n BH-55 Pro -kuula ja Benron GH-A sidekick ”väärinkäytettynä” lähikuvauksessa. Tämä on maahan tuentaa parempi, jos esimerkiksi tekee terävyyspinoja (Focus Stacking)

Aiemmin: Mikä pää jalustan päälle

Kategoria(t): kalusto Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Millainen kiikku – gimbal vai sidekick

  1. Sakari Immonen sanoo:

    Ratkaisu tuohon gimbaalin liikkuvuuteen ylöspäin, kiinnittää sen kuulapäähän ja kallistaa sitä niin paljon taaksepäin kuin mahdollista siten että pystyy kuitenkin kuvaamaan eteenpäin vaakaan, yksinkertaista.

  2. konkkola sanoo:

    Toki, mutta mitä etua tuo antaa helpommin mukana kuljetettavaan ja edullisempaan sidekickiin verrattuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s