Banaani-suklaa -dieetillä Rhodoksella 2018

Urhojen keväinen orhoretki suuntautui tällä kertaa Rhodokselle (14.-22.4.2018). Mukaan otimme (lue: saimme) ilman tasa-arvovaltuutetun painostusta myös uuden naisjäsenen. Hyvä niin, hän osoittautui päteväksi, konttaavaksi kuvaajaksi vaikka ei ryhmäkuvassa satu olemaankaan.

Saari on aika sopivan kokoinen hallittavaksi yhdestä majapaikasta. Aamun tankkauksen jälkeen päivä kului silti usein banaanin ja suklaan voimalla sekä runsaalla nestetankkauksella. Nuottikirja (Horst Kretzschmar:  Orchids, Crete and Dodekanese, 2004) osoittautui aika vaikeaselkoiseksi ja vaikka koordinaattien kryptologia lopulta selvisi, niin ne eivät olleet tarkkoja. Mielenkiintoiset alueet niillä suunnilleen selvisivät, mutta muista vinkeistä oli enemmän hyötyä.

Orhoja löysimme monia lajeja, mutta muista kämmeköistä tunnistimme varmuudella vain neljä lajia. Määrittämättä jääneiden kukinta oli jo aivan liikaa ohi, mutta ilmeisesti niitäkin lajeja oli useampia.  Komein tunnistetuista oli täysloinen Limodorum abortivum, joita löysimme saaren sisäosien männiköistä.

Kartiokalkkikämmekkä (Anacamptis pyramidalis) oli jo hieman parhaan vaiheensa ohi, mutta viikon aikana löytyi toki useita hyväkuntoisiakin yksilöitä. Kaikista punakukkaista kasveista tapaa toisinaan vaaleita ja valkeita muotoja, mutta täällä nuo vaaleat olivat paljon yleisempiä kuin punaiset.

Rhodoksella kasvaa vain Anacamptis papilionaceaen alalaji heroica, mutta niiden parasta ennen päivä oli jo hieman ohi.
Hieman samankaltaiset Orchis fragrans ja Orchis sancta olivat kukintansa alkuvaiheessa, siis oikeastaan parhaimmillaan.

Serapiakset jäivät tällä kertaa vähälle huomiolle, koska niiden lajittelu räjäytyskuvista on niin hankalaa. Seuraavalla kerralla pitää ottaa otoskooppi mukaan.

Orhoista myöhemmin.

Kategoria(t): kasvikuvaus, kämmekät, matkailu, Välimeren kämmekät Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s