Kreetan toukokuu

Olin arvioinut, että normaalikeväänä voisi kovalla työllä ja hyvällä tuurilla löytyy seitsemän itselle uutta lajia. Kevät oli ollut tavallista aikaisempi, joten myöhäinen matkan ajankohta osoittautui oikeastaan liian myöhäiseksi. Maisema oli jo varsin kulottunutta ja kuumuus laski motivaatiota entisestään – komppauskilometrit jäivät vähälle. Monin paikoin maastoon menemistä haittasi myös metrinen jykevä teräsverkkoaita, jonka yläreunaa koristi piikkilanka.

Kreeta on iso saari, pituutta yli 200km. Kun lisäksi ottaa huomioon, että kilometrit Kreetalla ovat pitkiä, niin saari ei ole oikeastaan sopiva kasvikohteeksi, vaan vähintään kolmeksi. Oli aika tavallista, että navigaattori kertoi matkaksi 30km ja matka-ajaksi tunnin. Se pitikin paikkansa, jos ajoi kuten kreetalainen ts. ohitti kaikki turistien vuokra-autot, bussit, kuorma-autot ja 70-luvulta peräisin olleet, taakan alle väsähtäneet avolavat. Mutkaisilla vuoristoteillä se ei ollut kovin helppoa. Onneksi moottoripyörillä oli omat kaistansa. Liikennekulttuuri oli joustavampaa – ehkäpä turhaumat puretaan liikennemerkkeihin, eikä muihin liikenteessä liikkuviin.

Kirjan mukaan etukäteen kaikkein tärkein kohde Dikti-vuoristossa oli palanut joskus vuosikymmenen alkupuolella, niin laajalta alueelta kuin jaksoin vuoriston sorateitä ajella. Männyt olivat sentään säästyneet, mutta itse maaperä oli lähes pelkkää kivikkoa.

Minulle uusista kämmeköistä löytyi tunnistettavassa kunnossa vain Serapias cordigera ssp. cretica ja Epipactis microphylla. Lisäksi Orchis fragrans kukki vielä aivan tunnistettavana, mutta kuvata sitä ei enää kannattanut, koska hyviä kuvia siitä jo oli. Jokin orho, mahdollisesti Ophrys fusca ssp. cressa, oli jo enimmäkseen siemenvaiheessa.


Kulottuneeseen maisemaan väriä toivat lähes pelkästään tienvarsien oleanterit. Ylempänä oli lisäksi keltaista väriä antamassa muutamia hernepensaita.

Suomesta tuttu maaseutukylien autioituminen on tuttu ilmiö Kreetallakin.

Kreikanlohikäärmevehka (Dracunculus vulgaris) on kasviksi aika hurjan näköinen ja helppo tunnistaa raatokärpäsiä houkuttavasta hajustakin.

Kategoria(t): kasvikuvaus, kasvit, kämmekät, maisemat, matkailu Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s