Onko maariankämmekkä yllättäen uhanalainen?

Maariankämmekkä on toki vähentynyt soiden ojituksen vuoksi. Nykyisin sen tärkeimpiä kasvupaikkoja ovatkin ojanpenkat. Kuitenkaan en sitä ole osannut pitää mitenkään uhanalaisena.

Olen kiertänyt näyttämässä kuvia ja kertomassa Pohjolan kämmeköistä aika monessa paikassa. Selkeästi tunnetuin kämmekkämme on maariankämmekkä. Yhtä selvä kakkonen on lehdokki. Niillä alueilla, joissa kasvaa tikankonttia, neidonkenkää tai seljakämmekkää – ne ovat toki myös tunnettuja, mutta eivät valtakunnallisesti.

Korpimaariankämmekkä, Dactylorhiza maculata subsp. maculata

Nyt joku on keksinyt, että maariankämmekän nimi pitäisi vaihtaa täpläkämmekäksi. On vaikea ymmärtää perusteita, miksi hyvin tunnetun kasvin nimi pitäisi vaihtaa.

Kalkkimaariankämmekkä, Dactylorhiza maculata subsp. fuchsii

Täpläkämmekkä ei ole siksikään onnistunut valinta, että hyvin usein tapaa täplättömiä maariankämmeköitä. Niin usein, ettei niitä tule edes kuvattua erikoisuuden vuoksi.

Turhaa sotkuahan siitä tulee, kun vakiintuneita nimiä tarpeettomasti muutetaan. Maariankämmekästä on tehty täpläkämmekän alalaji. Toinen meikäläisistä alalajeista on kielikämmekkä. Olisi ollut parempi pitäytyä vanhassa: korpi- ja kalkkimaariankämmekkä ovat maariankämmekän alalajeja.

Sitä paitsi muutos on epälooginen. Esim. suopunakämmekkä ja veripunakämmekkä ovat punakämmekän variaatioita tai alalajeja lähteestä riippuen. Miksei korpi- ja kalkkimaariankämmekkä vastaavasti ole maariankämmekän alalajeja, kuten ennen olivatkin.

Suo-, veri-, vaha- ja dyynipunakämmekät, Dactylorhiza incarnata var. incarnata, var. cruenta, var. ochroleuca ja var lobeliiSuomen kasvistossa on laji.fi-tietokannan mukaan kymmenkunta lajia, joissa nimi maaria on yhdyssanan osana. Ne kaikki ovat huonommin tunnettuja, mutta näköjään saavat olla. On myös muita kasveja, joissa osana on ihmisen nimi, esimerkiksi jaakonvillakko tai väinönputki. Valtavasti on myös eläinten nimiä, jotka eivät mitenkään liity kasviin tai kuvaile sitä mitenkään. Esimerkiksi kissankello, kurjenkanerva, käenkukka, koiranputki, sudenmarja, ketunleipä,… lista olisi todella pitkä.

Jos jotain halutaan muuttaa, niin voisi aloittaa niistä nimistä, jotka johtavat harhaan, kuten lapinvuokko.

Kategoria(t): kasvikuvaus, kämmekät Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s