iNaturalist

https://www.inaturalist.org/

Keltaröyhelö, Vulpicida pinastri

Keltaröyhelö, Vulpicida pinastri

Kännyköihin saa monia lajinmääritysohjelmia. Tähän asti olen aina nopeasti pettynyt kokeiluihin. iNaturalist on ensimmäinen, joka jäi käyttöön. Olen kuvannut kännykällä pääasiassa kasveja sekä muutaman sienen ja jäkälän. Ohjelma esittää vaihtoehtoisia lajimäärityksiä ja oikea on usein ollut ensimmäisenä ja lopuistakin oikea määritys on yleensä löytynyt viiden ensimmäisen joukosta. Muutama on jäänyt siltä tunnistamatta, ne olen kirjoitellut sitten käsin. Hyvää määritystulosta osaltaan voi selittää se, että lajin tunnistava tietää, miten kasvi pitää kuvata, jotta sen voi kuvasta tunnistaa.

Kangasmaitikka, Melampyrum pratense

Havainnot tallentuvat tietokantaan, jota voidaan hyödyntää myös tieteellisesti. Saadakseen tieteellisen luokituksen, lajinmääritystä pitää tukea kahden ohjelmaa käyttävän. Tätä ohjelman logiikkaa en aivan ymmärtänyt, sillä joskus havainnon tekijä näyttäisi olevan toinen noista määritystä tukevista, joskus ei. On toki hyvä, että määritystä näin varmistellaan, mutta joskus lajin määritys ei useammastakaan kuvasta onnistu ja silloin havainto kait jää tieteellisen käytön ulkopuolelle, vaikka oikea olisikin.

Luhtavilla, Eriophorum angustifolium

Ohjelmassa on myös laskuri, joka pitää kirjaa havaintojen ja havaittujen lajien määrästä. Itse sain toukokuun loppupuoliskossa normaalin kuvauksen yhteydessä helposti sata lajia täyteen. Tosin en ole selvitellyt, kuinka ohjelma laskee vain suvulleen määritetyt havainnot, kuten voikukan, tai esimerkiksi variksenmarjan eteläisen ja pohjoisen alalajin. Enkä sitäkään, miten mahdollinen tieteellinen luokitus vaikuttaa asiaan.

Leskenlehti, Tussilago farfara

Ohjelmassa on ällistyttävän hyvä hahmontunnistus ja huima heuristiikka, joka yleensä arvaa oikein mikä osa joskus hyvinkin sekavasta kasvustosta on sillä kertaa kuvaajan kiinnostuksen kohteena. Se tunnistaa esimerkiksi sudenmarjan (Paris quadrifolia) pelkistä lehdistä vaikka niitä olisikin poikkeuksellisesti kolme tai viisi. Se tunnistaa myös monia talventörröttäjiä.

Harajuuri, Corallorhiza trifida

Ohjelma hallinnee myös esim. hyönteisiä ja lintuja, mutta niiden kuvaaminen kännykällä ei oikein onnistu. Toki kamerallakin otettuja kuvia voi hyödyntää, mutta kuvien siirtely on sen verran työlästä, etten ole sitä vielä kokeillut.

Kevättaskuruoho, Noccaea caerulescens

Toistaiseksi olen käyttänyt ohjelmaa vain silloin, kun itse pystyn tarkistamaan oikean määrityksen, mutta ohjelma on huima apu etenkin ulkomailla, kun kohdalle sattuu jotain aivan outoa. Sen avulla pääsee ainakin todennäköisesti oikeille jäljille.

Kategoria(t): kasvit, luonto Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s