Laowa 15mm F4.5 Zero-D Shift

Sain käsiini ilmeisesti markkinoiden laajimman shift-linssin.

Jyväskylän kaupunginkirkko

Teknisiä piirto ym. testejä en tehnyt. Niitä on netti pullollaan. Testasin lähinnä objektiivin käyttökelpoisuutta omiin tarpeisiin. Optinen laatu tuntuu kuitenkin käytännössä niin hyvältä, ettei se ainakaan ongelma ole. Objektiivi on täysin mekaaninen, eikä kamera saa siltä mitään tietoja. Mekaanisesti objektiivi on jämäkkää tekoa ja kaikki säädöt toimivat hienosti. Sääsuojausta ei tietääkseni ole, eikä ulkonevaa etulinssin pallopinta voi suojata suotimella. Linssinsuojus on jämäkkä ja napsahtaa ainakin uutena luotettavasti paikoilleen.

Tiiliseinä, Jyväskylän Kangas

Objektiivin suurin etu on valtava kuvakulma ja samalla se on sen heikkous – tai oikeammin vaativuus. Vaikka linjat saakin suoraan ahtaassakin paikassa siirron ansiosta, niin laaja kuvakulma venyttää joissain tilanteissa kohdetta häiritsevästi. Kyseessä ei siis ole objektiivin optinen virhe, vaan laajan kuvakulman vaikutus.

MOSURA-korttelin rakennus ja Anssi Pulkkisen sekä Taneli Rautiaisen taideteos Uoma.

Vaativaa on myös kameran säätäminen vaakasuoraan. Ainakaan Sony A7rII:n vatupassin tarkkuus ei riitä arkkitehtuurikuvaukseen. Lopullinen säätö pitää tehdä kuvassa olevista linjoista tarkistamalla kuvatessa ja vielä kertaalleen tietokoneella. Tuo ei kuitenkaan poista objektiivin siirron hyötyjä, sillä jälkikäteen tehtyinä vastaavat korjaukset rajaisivat kuva-alaa todella paljon.

DDR-talo, Kortepohjan ylioppilaskylä, Jyväskylä

Luonnossa kuvatessa kameran asentaminen on hieman suurpiirteisempää, koska mikään ei ole täysin suorassa. Toinen ongelma on se, että mittasuhteita on vielä vaikeampi arvioida. Kun kameraa kääntää ylöspäin, niin puut kaatuvat luoden samalla vaikutelman katseen suunnasta. Jos siirron ansiosta ei tarvitse kameraa kääntää, niin kohde voi näyttää paljon pienemmältä kuin onkaan, ellei ole jotain, mihin kokoa suhteuttaa.

Hitonhauta, Laukaa

Mielenkiintoisinta olisi kokeilla kameraa metsänpohjan sieniä kuvatessa, mutta siihen ei talvisissa olosuhteissa ollut mahdollisuutta. Niinpä kuvasin kisun lelun ja taustalla oleva kirjahylly sai olla puiden osassa.

Testirunkona oli peilitön Sony, joten valonmittauksen kanssa ei ollut ongelmia – histogrammi näyttää oikein ja automatiikka toimii. Jos tämän tai jonkun muun shift- tai tilt-shift-objektiivin kytkee moderniin peilikameraan, niin valonmittaus ei toimi enää siirtojen jälkeen oikein. Tarvittava korjaus riippuu siirron määrästä ja suunnasta. Käytännössä niillä valonmittaus kannattaa tehdä live-tilassa, jolloin valo mitataan kennolta ja mittaus mene oikein. Ellei se ole mahdollista, niin sitten kannattaa mittaus tehdä ennen siirtoja/kallistuksia.

Kategoria(t): kalusto, kaupunki, maisemat Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s