Pentik-viljelmän satoa

Tavoitteena oli selvittää voiko männyn ja kuusen pienet taimet erottaa toisistaan.

Kuusi

Kuusi

Mänty

Mänty

Keräsin männyn ja kuusen käpyjä useammalta aukolta varmistellakseni itävyyttä. Siemenen lenninsiivestä lajit on helppo erottaa toisistaan: siemen on kuusella kuopassa ja petäjällä pihdissä.

mk20150403_056

Laitoin Pentik-lautasille multa-hiekkaseoksen ja kylvin siemenet. Itäminen kesti yllättävän kauan tai sitten aikaan oli syynä alun varovainen kastelu. Itäminen tapahtui varsin nopeasti kastelun lisäämisen jälkeen. Itämisaika molemmilla oli suunnilleen sama ja uusia taimia tuli kummallekin lautaselle usean päivän aikana.

Kuusi

Kuusi

Mänty

Mänty

Kuusi

Kuusi

Mänty

Mänty

Kuusen taimet ovat väriltään tummemman vihreitä ja niissä on enemmän neulasia (5-8, keskiarvo 7,2). Männyn taimet ovat vaaleamman vihreitä ja tyven väri on ruskea. Neulasten määrä on vähäisempi (5-7, keskiarvo 6). Neulasten määrä oli 92%:lla kuusista 7 tai 8 ja vastaavasti männyillä 75%:lla 5 tai 6.

Kuusi

Kuusi

Mänty

Mänty

Kylvettyjen siementen määrä oli samaa luokkaa, mutta kuusilla itävyys näytti olevan selkeästi parempi. Myös taimien elinvoimaisuus oli kuusilla parempi. Männyn taimista aika suuri osa kaatui jo ennen ”tukkikokoa” vaikka olosuhteet olivat kummassakin metsälössä suunnilleen vastaavat. Saattoihan se olla tietysti syynäkin eroon, jospa olosuhteiden olisi pitänyt olla erilaiset – esim. männyllä kuivempi.

Kuusi

Kuusi

Mänty

Mänty

Kategoria(t): kasvit Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s