Valokuvanäyttely Kavalat kaunottaret

mk0178f22

8.6. – 9.8. ja 14.8. – 25.9.2016

Hieman varkain alkaneena intohimonani on ollut vuosia kestänyt kiinnostus Pohjoismaiden villiorkideoista, kämmeköistä. Kuvausmatkoista osa on ollut vaivan takana, koska monet kämmekkäpaikat ovat suojeltuja, suorastaan salaisia tai fyysisesti haastavissa paikoissa. Näyttely esittelee otoksen varsin ainutlaatuisesta koko Pohjolan orkideat kattavasta kuvakokoelmastani. Kasviryhmässä on Pohjoismaissa kasvavia lajeja, alalajeja ja variaatioita noin 80. Tarkkaa lukumäärää on vaikea sanoa, koska erityisesti liuskakämmeköiden jakaminen lajeiksi on muuttunut moneen kertaan ja ehkäpä tulee muuttumaan edelleen.

Monien kämmeköiden lisääntyminen perustuu huijaukseen: Osa ei tuota pölyttäjille mettä vaivan palkaksi, vaan matkivat toisia medellisiä kukkia. Kaksi Pohjolan orkidealajeista houkuttelee hyönteiskoiraita parittelemaan naaraan tuoksua ja olemusta matkien.

Pölytyksen onnistuttua kämmekät tuottavat valtavan määrän keveitä siemeniä, joita tuuli voi kuljettaa pitkiä matkoja. Koska keveissä siemenissä ei ole itämiseen tarvittavaa vararavintoa, ne voivat itää vain, jos sopiva sienikumppani löytää ja infektoi siemenen. Yhteiselo sienikumppanin kanssa jatkuu myös itämisen jälkeen ja lehtivihreättömillä lajeilla sieni onkin ainoa energian ja ravinteiden lähde.

Jotkut kämmekät piileskelevät myös kuvaajilta: pitävät kukinnassaan välivuosia ja voivat siirtyä tuona aikana maavarren avulla toiseen paikkaan. Kukkavarsi voi olla lähes kokonaan sammaleiden seassa tai jopa maan alla.

Näyttely esittelee kämmeköitä mm. Tanskan pyökkimetsistä, Gotlannin pähkinäpensaslehdoista, Ruotsin ylängöiltä, Suomen soilta ja Islannin tundralta.

Avajaiset ja yleisöluento tiistaina 7.6.2016 klo 17.00

Keski-Suomen luontomuseo, harjun Vesilinna, Ihantolantie 5, 40100 Jyväskylä
Museo avoinna ti-pe 11–18, la-su 12–17.

Kategoria(t): kasvikuvaus, kämmekät, näyttelyt Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Valokuvanäyttely Kavalat kaunottaret

  1. Paluuviite: Markku Könkkölän näyttely ”Kavalat kaunottaret” Keski-Suomen luontomuseossa 8.6.2016-25.9.2016 | Pro Luontokuva

  2. Paluuviite: Kavalat kaunottaret | Mielikuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s