Urhojen orkideavaellus Italian Monte Garganoon 2017

Yksi katollisen uskonnon tärkeimmistä pyhiinvaellusreiteistä on Italian Garganossa. Ei nyt sentään aluetta taannoin hallinneilta viikinkien jälkeläisiltä, mutta pitkään kuitenkin tuo kohde on ollut tiedossa myös erinomaisena orkideakohteena. Kuusi urhoa Pohjolasta lähti huhtikuussa 2017 valloittamaan Monte Garganoa ja Foresta Umbraa.

Aikaa oli viikko ja siitä pari ensimmäistä päivää meni yllättäen lumimyrskyssä. Kevään tulo oli pysähtynyt ja osa kasveista selvästikin kärsinyt kylmyydestä. Pikkuhiljaa sää kuitenkin lämpeni, mutta takki pysyi päällä lähes koko matkan ajan. Viimeisenä päivänä tapasimme maastossa sattumalta paikallisen orkideakirjan tekijät, Angela Rossinin ja Giovanni Quitadamon.


Monte Sant’ Angelo on hieno vanha kaupunki tuulisella paikalla. Tiilikattojen päällekin oli laitettu kiviä painoiksi.

Monin paikoin maaperä oli pelkkää kalkkikiveä ja siksi rehevää. Alavaa tasanko oli suurelta osin oliivipuutarhojen peitossa. Viljelyyn kelpaamattomilla mailla laidunnettiin pääasiassa vuohia, paimenet olivat tulleet meren takaa entisen Jugoslavian alueelta.

    

Orchis-suvun kämmeköistä runsaimpana oli anthropophora, jota oli monin paikoin. Myös italica löytyi muutamalta paikalta. Tanskasta tuttu purpurea oli vasta aloittelemassa kukintaansa. Quadripunctatan olin kuvitellut näyttävämmäksi, mutta se olikin pienehkö, joskin hyvin kaunis. Muutama palokämmekkä (Orchis ustulata) myös löytyi.

  

Kalkkikämmeköistä (Anacamptis) papilionacea ja Gotlannista tuttu morio (kalkkiruusukekämmekkä) sekä ilmeisesti myös näiden risteymä. Aivan uutena tuttavuutena löytyi muutama coriophora alavalta paikalta miltei meren rannasta.

  

Liuskakämmeköistä löytyi vain Dactylorhiza romana avoimelta paikalta Foresta Umbrasta, kuten myös Cyclamen repandum, Anemone blanda (balkaninvuokko) ja Viola reichenbachiana (pyökkiorvokki).

 

Kookkaimpia olivat Himantoglossum-suvun robertianum ja hircinum. Robertianum on jossain mainittu rumaksi ja ainakin näin kukinnan loppuvaiheessa olevat yksilöt sopivat aika hyvin tuohon kuvaukseen. Hircinum puolestaan oli aivan kukintansa alkuvaiheessa ja hieman kylmästä kärsinyt.

Neotinea-suvun tridentata ja maculata olivat kooltaan aika vaatimattomia, kirjojen kuvat ovat petollisia. Näitä löytyi vain yhdeltä paikalta, samalta kuin Orchis quadripunctata.

Monia orho- ja serapias-taksonejakin löytyi, mutta niistä kirjoittelen myöhemmin.

 

Advertisement
Kategoria(t): kasvikuvaus, kämmekät, matkailu, Välimeren kämmekät Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Urhojen orkideavaellus Italian Monte Garganoon 2017

  1. Paluuviite: Garganon orhot ja serapiakset | Mielikuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s