Sosiaalisessa mediassa meidät on profiloitu ja profiilia tehdään yhä tarkemmaksi järjestämällä mukamas erilaisia kilpailuja: mikä on sisäinen ikäsi, mikä on sisäinen ammattisi, mikä auto olet,…. Yksittäisen ihmisen profiililla ei ole paljoa markkina-arvoa, mutta miljoonalla profiililla jo on.
Ennen Facebookissa oli mainoksia vain laidoilla, mutta nyt yhä enemmän myös ”uutisvirrassa”. Toisaalta onhan profiloinnista tavallaan se etu, että ehkä on parempi, että ne mainokset ovat sentään kiinnostavia sen sijaan, ettei edes kuuluisi kohderyhmään.
Facebook, Instagram, Flickr,… ovat niin suuria pelureita, että peli on jo menetetty. Ne muuttelevat sopimuksia yksipuolisesti ja jos et hyväksy, niin ainoa vaihtoehto on poistaa tai yrittää poistaa omat tiedot palvelusta.
Pieni kiusa on kuitenkin mahdollista tehdä. Kuviin voi laittaa sellaisen vesileiman, jonka poistaminen on sen verran hankalaa, ettei se kannata. Kuvan laidalta poistamisen voi tehdä rajaamalla ja myös ohjelmallisesti helposti. Esim. Facebook putsaa kuvista EXIF-tiedot ja Instagram rajaa kuvat neliöiksi samalla poistaen pystykuvan alalaidan tekstin pois.
Samalla vaikeutuu muukin kuvien luvaton käyttö. Moni tuntuu olevan sitä mieltä, että omien kuvien käyttö on vain ilo. Pitää kuitenkin muistaa, että sekin ilo jää luvattomasta käytöstä usein saamatta, koska luvatonta käyttöä ei yleensä tiedä.
Asialliseen käyttöön luvan voi sitten antaa käyttötarkoituksesta riippuen ilmaiseksi tai sopivaa korvausta vastaan.
Omia kuviani olen löytänyt jo ihan riittävän usein luvattomasti käytettyinä. Joskus olen saanut korvauksen, joskus kuva on vain poistettu. Härskein oli tapaus, jossa sivusto jakoi kuvia (ehkä sinunkin kuviasi) ilmaiseksi omina kuvinaan. Ainoa ehto kuvien ilmaiselle käytölle oli ilmoittaminen sivuston ylläpitäjälle, joka siis esiintyi kuvien oikeuksien omistajana.
Aiemmin aiheesta tai sitä sivuten: