Normaali valokuvaaja – KSML lyhyet

Pimeetä touhua

mk20151206_167Tällaisen oli joku lähettänyt Keskisuomalaiseen loppusyksystä. En tiedä, mitä tuohon liittyy, millä asialla kuvaaja on ollut ja mitä seurauksia on joutunut kestämään. Rakennusten kuvaaminen on kuitenkin sallittua.

Syksyn lämpimät pimeät illat, kun ei ole vielä lunta maassa häikäisemässä, sopivat moneen pimeään touhuun. On hauskaa leikkiä tulella, maalata valolla tai seurata maan pyörimistä. Viime syksynä oli harvinaisen paljon tähtikirkkaita öitä ja revontulia melko etelässäkin.

Kuvaaminen on jatkuvaa uuden näkökulman, aiheen ja idean etsimistä, sekä tekniikan kokeilemista. Siksi on ihan normaalia, että kuvaaja käyttäytyy toisinaan ”epänormaalisti” sellaisen mielestä, joka itse ei kuvaamiseen hurahtanut.

Itse kuvaan joskus hyvinkin pimeässä. On monia aiheita, joita ei oikein muulloin voi edes kuvata, kuten esim. tähdet ja lepakot. Kerran olin Jyväsjärven rannassa kuvaamassa vesisiippoja. Lepakkodetektorista kuulin, että lepakoita on lähellä. Painoin lankalaukaisimen nappia ja kamera otti lyhyen sarjan 10 kuvaa sekunnissa ja salama osateholla tietenkin välkkyi samaan tahtiin. Takanani Rantaraitilla kuului kiljaisu ja kaksi jotain slaavilaista kieltä puhuvaa naista kirmaisi juoksuun. Huutelin perään anteeksi, mutta jatkoivat täyttä vauhtia eteenpäin.

Kun näkee jonkun kuvaajan kuvailevan jotain käsittämätöntä, niin kannattaa mennä juttusille, jos ei ole niin ”tilanne päällä”, että aiheuttaa häiriötä. Saattaa oppia jotain uutta valokuvauksesta. Esimerkiksi se, mitä kuvassa näkyy tai ei näy, on monelle yllätys. Polttoväli, aukko ja valotusaika vaikuttavat enemmän kuin moni näppäilijä tietääkään. Eikä ulkona ole juuri koskaan niin pimeää, ettei hyvällä kameralla jalustaa käyttäen kuvia saisi.

Aiemmin aiheesta:

Kategoria(t): valokuvaus Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Normaali valokuvaaja – KSML lyhyet

  1. Paluuviite: Kohtaamisia | Mielikuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s